Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За ползите от ядките, които най-често си купуваме

За ползите от ядките, които най-често си купуваме

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
За ползите от ядките, които най-често си купуваме
Снимка: 1

Тези, които водят здравословен начин на живот и следят диетата си, вероятно вече са чували за ползите от ядките повече от веднъж - че могат да енергизират, да намалят риска от различни заболявания и дори да Ви отърват от депресията.

Ако умерено ядете ядки всеки ден, тогава техните положителни свойства няма да ви накарат да чакате.

Ядките са истински склад за витамини, микроелементи и хранителни вещества. Те съдържат калций, калий, магнезий, желязо, фосфор и други минерали. Този продукт е богат на фибри, витамини A, B, C, D и E.

Необходимо е, да се ядат пресни, а не пържени ядки, за да се извлече максимална полза от тях. В същото време този продукт може да повлияе негативно на тялото, ако прекалявате с количествата.

Нека се фокусираме върху ползите на ядките, които най-често имаме вкъщи или пък държим пакетче от тях в джоба. Какви ползи ни дават тези хрупкави плодове, ако похапваме по шепа от тях ежедневно.

Фъстъци

Ползи от ядките фъстъци

Най-популярната ядка сред спортистите. Нейната стойност е във високото съдържание на протеини и ниската цена. Можете да ги купите навсякъде, дори на път за работа. Освен 26% протеин фъстъците съдържат 45% растителни масла, фолиева киселина, витамини C, A, D, E, K, B1, B2, PP, както и натрий, калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Имат благоприятен ефект върху нервната система, спомага за понижаване на холестерола в кръвта, растежа и обновяването на клетките, подобрява паметта и вниманието.

Бадеми

Съдържат 18% протеин, малко количество въглехидрати, най-богатият набор от витамини B и E - и това е само началото на одата за бадемите. Тази ядка съдържа много калций, така че ако не сте приятел с млечните продукти, бадемите ще попълнят запасите от този микроелемент. В бадемите има повече фосфор, отколкото в другите ядки, много магнезий, калий, цинк и желязо. Бадемите поддържат здрави зъби, коса, кожа, подобряват зрението и мозъчната дейност, почистват вътрешните органи. Но имайте предвид, че е трудно смилаем, така че не се увличайте по бадемите със слаб стомах и черва.

Орехи

Ползи от ядките

В нашия район се отглежда в изобилие - и има защо! Орехите съдържат много протеини и много полезни мастни киселини. Впечатляващо е и наличието на витамини и минерали: А, В1, В2, Е, РР, С, желязо, кобалт, цинк, калий, магнезий, калций, йод и фосфор, благодарение на които орехите са истинска храна за мозъка. Укрепват сърцето, черния дроб, повишават имунитета. Освен това хапването на орехи облекчава стреса. Така че, преборете стреса с тройка или няколко орехови ядки.

Кедрови ядки

Сто грама от тези ядки ще осигурят дневната нужда от микроелементи, а също така ще добавят към вашата диета витамини A, E, D, B1, B2, B6, B12, C, PP, фибри и фруктоза. Кедровите ядки укрепват имунната система и повишават ефективността. Аминокиселинният състав се характеризира с високо съдържание на аргинин, една от най-важните аминокиселини за един спортист. Консумацията на кедрови ядки има благоприятен ефект върху състоянието на кръвта, нервната система, чернодробните клетки, регулира метаболитните процеси.

Лешник

За ползите от ядките

Ядката на лешника съдържа много протеини, витамини от група В, витамин А, калий, калций, желязо, магнезий, мед, фосфор. По отношение на хранителните си свойства лешниците са подобни на орехите. Съдържащите се в тях вещества допринасят за отстраняването на токсините. Лешникът пречиства организма и укрепва имунната система.

Кашу

Кашуто съдържа витамини А, В1, В2, В3, С, желязо, калций, магнезий, фосфор, никотинова киселина. Освен това са богати на протеини 18%, мастни киселини – 48%, а за разлика от другите ядки имат достатъчно въглехидрати – 22.5%, така че имайте това предвид, ако сваляте излишни килограми. Кашуто е полезно при анемия, депресия, подобрява метаболизма, нормализира сърдечната дейност, понижава холестерола в кръвта.

Шамфъстък

Има тонизиращ ефект, подпомага възстановяването след тежки физически натоварвания. Шамфъстъкът съдържат желязо, витамини А, В1, Е и голямо количество витамин В6 – същото количество, колкото в телешкия дроб. Шамфъстъкът е полезен при анемия, помага в борбата с наднорменото тегло и повишава потентността.

С вкусните кедрови ядки може да поръсите италиански салати или да приготвите традиционно песто. А всички от тези полезни ядки може да използвате за приготвяне на сурови бонбони или здравословни десерти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest