Повечето хора мислят, че ядките са с високо съдържание на калории и мазнини. И са прави! Ядките са доста калорични. Но въпреки това е много трудно да не преяждаме с тези вкусни занимавки. Ако можете да се въздържите от прекаляване с тях, ядките определено могат да бъдат част от една здравословна диета.
Изследователите са открили, че хората, които ядат ядки редовно, имат по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания. През 1996 г. здравни изследвания в Айова са установили, че хората, които ядат ядки повече от 4 пъти седмично, са с 40 процента по-малко вероятно да умрат от сърдечно-съдови заболявания. През 2002 г. изследване за здравето установява, че мъжете, които консумират ядки 2 или повече пъти седмично намаляват риска от внезапна сърдечна смърт.
Ядките са един от най-добрите растителни източници на протеини. Те са богати на фибри, фитонутриенти и антиоксиданти като витамин Е и селен.
Ядките също са с високо съдържание на растителни стероли и мазнини, но предимно мононенаситени и полиненаситени мазнини (омега 3 мастни киселини), за които е доказано, че понижават лошия холестерол.
Консумирането на ядки намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да доведат до фатален сърдечен удар. Ядките също така са полезни за здравето на лигавицата на артериите.
• Ненаситените мазнини, "добрите" мазнини в ядките - мононенаситени и полиненаситени мазнини спомагат за по-ниски нива на лошия холестерол.
• Омега-3 мастни киселини. Много ядки са богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са здравословна формата на мастни киселини, които помагат на сърцето ви, наред с други неща, предотвратяват опасните сърдечни ритми, които могат да доведат до сърдечни пристъпи.
Омега-3 мастни киселини са открити в много видове риба, но ядки са един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини.
• Влакна. Всички ядки съдържат фибри, което помага за понижаване на холестерола. Фибрите също така ви карат да се чувстват сити, така че да ядете по-малко. Фибрите, играят важна роля в предотвратяването на диабет.
• Витамин Е. Витамин Е може да помогне да се спре развитието на плаки в артериите, които могат да ги стеснят. Развитието на плака в артериите може да доведе до болки в гърдите, исхемична болест на сърцето или инфаркт.
• Растителни стероли. Някои ядки съдържат растителни стероли, вещество, което може да помогне за понижаване на холестерола. Растителни стероли, често се добавят към продукти като маргарин и портокалов сок за допълнителни ползи за здравето, но това е изкуствено, докато стеролите се срещат естествено в ядките.
• L-аргинин. Ядките също са източник на L-аргинин, за това вещество се знае, че може да помогне за подобряване на здравето на вашите артериалните стени, като ги прави по-гъвкави и по-малко предразположени към образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират притока на кръв.
Коментари