gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Женско биле - ползи и приложение

Женско биле - ползи и приложение

женско биле
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
9.00 лв.
Виж ››

Най-ценни са тези растителни видове, които могат да се похвалят с разнообразни и силно активно компоненти, те не са много. Това ги прави уникално важни и необходими. Сред тях важно място заема билка, позната с наименование сладък корен. У нас тя се нарича сладник или женско биле.

Билката е позната отдавна. Традиционната медицина я използва от векове. Прилага се в Европа, Близкия Изток, Китай. Тъй като са направени много клинични проучвания, може да се твърди, че това е уникално растение, което лекува успешно редица здравословни оплаквания, но с него трябва да се работи много внимателно заради страничните ефекти, които дава.

Описание на женско биле

Женското биле е билка, използвана в традиционната медицина в Китай. Там с нея лекували проблеми на храносмилателната, сърдечната и дихателната система, а я ползвали и като стимул на общото здравословно състояние.

В древна Гърция я ползвали за дихателни заболявания и като профилактика на болестта на Адисон. Тъй като е много сладка, тази билка се ползва и при производство на бонбони.

Сладкият корен е билка от семейство Бобови, в което влизат няколко вида, с латинско наименование Glycyrrhiza. В превод от гръцки буквално glycyrrhiza означава сладък корен. Блициризоновата киселина е сладка киселина, превъзхожда 50 пъти захарта по този показател.

Химически състав на женско биле

Най-важният активен компонент в женското биле се казва глициризин. Той дава сладкия вкус на растението. Той обхваща от 2 до 15 процента от общата маса на целия корен, а съдържанието във воден или алкохолен екстракт стига до 9. 1 процента. Този компонент е водещ в билката не само заради високият процент в състава, но и заради действието му в организма на човека.

Тази съставка обаче има вина за някои негативни действия, които има растението като понижаване на тестостерона и увеличаване на кортизола. Затова все по-малко е количеството глициризин в състава на готовите лекове и все повече други компоненти са застъпени.

Тези други компоненти са глабридина, ликоритигенина, кумарините, формононектина, глизофлавона и други. Те също са силно активни и тяхното действие се изучава. Глабридинът се счита за втори по сила на действие компонент и съдържа много флавоноиди. Екстрактите, които не съдържат глициризин се нарича деглициринизация.

Действие на сладкия корен

ползи от женско биле

Два основни компонента действат в женското биле - глициризин и глабрадин. Те не се усвояват добре от организма. Около 7. 5 процента от глабрадина се усвоява напълно, но при глициризина не може да се определи процент, защото това зависи от бактериите в стомашно-чревния тракт, тъй като усвояването става през тънките черва. Дози от 100 до 1600 милиграма увеличават нивата на биофлавоноида. Глицеритиновата киселина, която е метаболит на глециризина, се усвоява до 98 процента.

Двете биоактивни вещества достигат кръвния серум, запазвайки своите биоактивни свойства. Когато попадне в тънките черва, глициризинът се метаболизира от бактериите до глицеритинова киселина и след това се преработва до други метаболити в черния дроб. Основните компоненти достигат до тъканите на тялото, а най-високи концентрации има в черния дроб.

Активността на компонентите на сладкия корен не трае дълго, 180 минути са достатъчни за пълен метаболизъм и изхвърляне от тялото. Основното действие на активните съставки се свързва с ензимната активност.

Ползи от женско биле

- Билката има силни антиоксидантни свойства и понижава до 20 процента окислителните процеси, свързани с лошия холестерол, когато се употребява повече от 6 месеца. Ползите са благодарение на глабридина.

- Понижава се липидната периоксидация, но в ниска степен.

- Билката се ползва и външно като мазило при афти - регулира големината на раните и тушира болката.

- Действа на хормоните - увеличава кортизола и понижава тестостерона и при двата пола.

- Действа добре при безсъние. Използва се широко в китайската медицина.

- Действа възпиращо и на когнитивния упадък, като в китайската медицина я използват широко с тази цел

- Много ефикасен лек е при респираторни заболявания и други заболявания на белите дробове като астма.

- С нея се лекува язвена болест, а слабителният ефект я прави добро решение при запек.

- В българската народна медицина предписват билката при проблем с уринирането, следствие на заболяване на простатата.

Приложение на женско биле

Билката се използва под различна форма за отделните нужди.

Тинктура

Тинктурата от женското биле е ефикасна при ревматоиден артрит или алергии.

При белодробни заболявания се ползва ползва успешно, а също и като стимулант за храносмилателната система.

приложение на женско биле

Предписват я при възпаление на стомаха или за стимулиране на надбъбречната жлеза след терапия със стероиди, а също и за прикриване вкуса на други лекарства.

Отвара

Отварата е най-добра за намаляване на стомашната киселинност при язвена болест.

Сироп

От билката сладък корен се правят сиропи като успокояващо или отхрачващо средство при заболявания на дихателната система - астма и бронхит.

Прахчета

Коренът, смлян на прах, се втрива в гангренясали рани за тяхното профилактиране и заздравяване.

Сушен корен

Когато се изсуши, коренът се дъвчи като бонбон, а в Китай го дават на децата, за да стимулира растежа на мускулите.

Течен екстракт

Прави се от сока, изтеглен от парчета корени, поставени в равен на тях обем вода, които се разтварят бавно и се получава силен екстракт, който може да се ползва и като тинктура, отвара или сироп.

Дозировка на женско биле

Допустимата доза се определя от формата, под която се използва билката. В китайската медицина се предписва ежедневна употреба от 8 до 15 грама и до 100 грама при лечение на тежки състояния. Когато се консумира като храна, трябва да се вземат предвид и калориите.

Ако се приема като екстракт, дневната доза зависи от количеството глициризин или глициризонова киселина. Прието е, че до 500 милиграма глициризин влияе минимално на хормоните, а 150 милиграма са напълно безопасни. Нормалната дневна доза за киселината е между 150 и 300 милиграма, които са неопасни и нетоксични.

Не са установени срокове за прием на белката. Ако се приема в нормални дози, може да се употребява дълго.

Противопоказания и странични ефекти на женско биле

В големи дози билката и нейните екстракти могат да бъдат токсични. Безопасен прием е до 100 грама дневно, но не и за дълго. Консумация от 200 грама води до отпадналост и умора.

При екстракта до 1800 милиграма дневно се смята, че е безопасна норма. По-високите дози влияят зле на кортизола и тестостерона. Повишава се и кръвното налягане, затова билката не е добра идея за хора с високо кръвно.

Интоксикацията с тази билка се смята за много тежка, води до смърт понякога.

Не се препоръчва на бременни поради висок риск от преждевременно раждане.

Комбинация на сладък корен с други растения

- Тъй като женското биле има антибактериални свойства, то може да се комбинира с друго подобни на него - червена боровинка, чесън и други.

- Много добра комбинация е между сладък корен и ликопен, защото и двете са синегрици и пречат на окисляването на лошия холестерол. Такъв ефект може да се постигне и с добавяне на витамин Е.

- Билката може да се ползва като тоник за общото здравословно състояние и тогава е добре да се съчетае с женшен и родиола.

- При използването на сладък корен за респираторни проблеми е добре да бъде в тандем с кверцетин и бромелаин.

- Може да се съчетае и с витамин D, защото увеличава циркулацията му в организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest