Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Неутралните продукти в комбинативното хранене

Неутралните продукти в комбинативното хранене

цитрусите са неутрални продукти

Правилното комбиниране на хранителни продукти в менюто е основно изискване за тяхната бърза метаболизация, както и за максимално усвояване на съставките им. Изискването за правилно комбиниране важи по отношение на основните типове хранителни вещества – въглехидратите, белтъчините и липидите.

Едновременният им прием влияе на скоростта, с която стомашно-чревният тракт преработва всяко от тях и неправилната комбинация в менюто за едно хранене е най-честата причина за дискомфорт и тежест в стомаха след ядене.

Добре е да се има предвид, че въглехидратите, белтъчините и мазнините се намират в различни количества не само в храните, които са ни основно ястие, но и в леките гарнитури и дори в подправките.

В тази група обаче може да се откроят продукти, които диетолозите и експертите по здравословно хранене определят като изцяло неутрални храни. Това ще рече, че тези продукти могат да влизат в комбинация с всякакви храни, независимо какви хранителни вещества доминират в състава им.

Като неутрални храни се посочват подправките, билките, които се ползват за кулинарни нужди, както и цитрусите. Тези продукти може да се консумират едновременно с всякакъв тип основни ястия, без да създават риск от претоварване на храносмилателния тракт и без риск от дискомфорт след хранене.

Счита се, че подправките и цитрусите не влияят негативно на ефекта от диетите за отслабване и може да се включват свободно към всяка от тях.

джинджифилът е неутрален продукт

В групата на неутралните цитруси, които може да се консумират едновременно и с въглехидратни, и с протеини, както и с по-мазни храни, влизат портокалите, лимоните, лаймът и мандарините.

По-интересна от гледна точка на комбинативното хранене е групата на неутралните подправки. В нея влизат не само отделни ароматни растения и билки, но и комбинирани продукти, които ползваме като овкусител на храната си. Става въпрос за горчицата, кърито, чесновата паста, както и тази от джинджифил, различните видове оцет.

Всички цитруси, подправки и билки, както и сосовете от тях, които не включват изкуствени добавки, може спокойно да се ползват за овкусяване на всякакъв тип основно ястие според индивидуалния ни вкус. Няма данни за нежелани последствия и от включването им към диети и специални хранителни режими, назначавани за тонизиране или детокс на организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest