Бъбречните заболявания са често срещан проблем, който засяга около 10 процента от световното население, а това прави тези заболявания социално значими.
При много от заболяванията на вътрешните органи, специалистите освен лекарства, предписват и лечебни диети. За разлика от диетите за отслабване, лечебните диети изискват безусловно спазване. Особено внимание на всекидневното си меню трябва да обръщат хората с бъбречни заболявания.
Същност и функция на бъбреците
Бъбреците са чифт малки органи с бобовидна форма, изпълняващи много важни функции в човешкото тяло. На тях се дължи филтрирането на отпадъчните продукти, производството на хормони, които регулират кръвното налягане, балансирането на течностите в тялото, производството на урина и много други основни функции.
Причини за появата на бъбречни заболявания
Има различни причини, водещи до заболявания и увреждания на тези жизненоважни органи. Други заболявания като диабет и високо кръвно налягане се явяват най-чест рисков фактор за развитие и на заболявания на бъбреците. Рискът се повишава и при аномалии като затлъстяване, тютюнопушене, генетични фактори, пол и възраст.
Неконтролираната кръвна захар и високото кръвно налягане стават причина за увреждането на кръвоносните съдове в бъбреците, като намаляват способността им да работят ефективно. Когато бъбреците не работят правилно, в кръвта се натрупват отпадъчни продукти, в това число такива от храната. Затова хората с бъбречни заболявания трябва да спазват специална диета.
Правилното хранене помага на органите да функционират в по-добър ритъм. Суперхрани, богати на антиоксиданти от рода на флавоноидите, ликопена, бета-каротина и витамин С, значително подобряват състоянието на бъбреците.
Диета при бъбречни заболявания
Диетите варират в зависимост от степента на увреждане на органите. Хората в ранните стадии на бъбречно заболяване трябва да спазват различни ограничения от тези на ниво бъбречна недостатъчност, което е краен стадий на бъбречно заболяване.
За повечето хора в напреднал стадий е важно да следват щадяща диета, която да помага за намаляването на количеството отпадъчни продукти в кръвта. Диетата трябва да помага за засилване на бъбречната функция. Освен това се очаква храненето да профилактира възможните допълнителни увреждания. Въпреки че диетичните ограничения варират, обикновено се препоръчва всички хора с бъбречни заболявания да ограничат едни и същи хранителни вещества:
Натрий
Основното изискване в храненето при заболявания на бъбреците е изключването на солта от храната. Тя задържа вода в бъбреците, което причинява много сериозни проблеми на органа. Вместо тази подправка може да се ползват оцет или лимонов сок.
Натрият е вещество, намиращо се в готварската сол. Увредените бъбреци не могат да филтрират излишните количества натрий, което води до повишаване на нивата му в кръвта. Препоръчва се ограничаването на натрия до 2 грама на ден.
Калий
Калият е важен минерал в организма, но хората с бъбречни заболявания трябва да го ограничат, за да избегнат опасно високите му нива в кръвта. Обикновено се препоръчва да се намали приемът му до по-малко от 2 грама на ден.
Фосфор
Увредените бъбреци не успяват да извличат излишния фосфор от тялото. Високите нива на фосфора имат негативни последици върху организма, което налага ограничение- по-малко от 800-1000 милиграма на ден.
Протеини
Протеините са другото хранително вещество, което хората с бъбречни заболявания трябва да ограничат, тъй като увредените бъбреци не могат да изчистят отпадните продукти от метаболизма на протеините.
Болните в краен стадий на бъбречно заболяване, подложени на диализа, имат по-големи нужди от протеини.
Необходимите дневни калории са 3000, които е нужно да се разпределят в следния ред: 450 грама въглехидрати, 80 грама белтъчини и също толкова мазнини.
Храненето трябва да премине в режим 4-5 пъти на ден. Течностите са важен момент в общия диетичен режим и с тях не бива да се прекалява при бъбречни заболявания. Всеки човек с бъбречно заболяване има различни нужди и затова трябва да се консултира с диетолог за количествата течности, които са му нужни.
Подходящи храни при бъбречни заболявания
Хранителните продукти, които ще съставляват диетата на човек с бъбречни проблеми, са следните:
Хляб и тестени изделия
Тази група храни е нужно да отговаря на следните изисквания:
- хляб от трици без сол, бял и черен хляб;
- бисквити без сол;
- макаронени изделия;
- зърнени храни и ядки.
Семена и ядки, които да се включат в диетата
- булгурът е добър източник на витамини от група В магнезий, желязо, манган, растителен протеин и диетични фибри, което е важно за здравето на храносмилателната система;
- елдата също е добър източник на витамини от група В, магнезий, желязо и фибри. Много важно е, че не съдържа глутен, което я прави подходяща за хората с цьолиакия и непоносимост към глутена;
- ядките макадамия са с ниско съдържание на фосфор, а в същото време съдържат много здравословни мазнини, витамини от група В, магнезий, мед, желязо и манган.
Супи
- месните, плодовите, вегетарианските и зеленчуковите супи са подходяща храна;
- супите от зърнени храни и макаронени изделия също.
Месо, риба и яйца
- бъбреците имат нужда от месна храна - подходящо е нетлъстото птиче месо, пилешкото без кожа, най-вече пилешките гърди, които съдържат по-малко фосфор, калий и натрий;
- рибата е най-добре да присъства във варено състояние, добро предложение е лавракът, който дава висококачествен протеин, полезни омега-3 мазнини, подходящи за намаляване на възпаленията, риска от когнитивен спад, депресията и тревожността;
- кюфтетата не бива да са пържени, а варени или задужени;
- Яйцата трябва да се ограничат до 2 на ден. Яйчните белтъци осигуряват висококачествен протеин и са добър избор за хора, подложени на диализа, тъй като те имат по-високи нужди от протеини и трябва да ограничат фосфора.
Десерти
Подходящи и вкусни десерти за бъбречно болните са:
- отварата от пшенични трици с мед и лимон;
- шипковата отвара;
- сиропите от сини сливи, сушени кайсии или стафиди;
- печените ябълки;
- желетата, киселите и соковете от пресни плодове;
- динята, пъпешът, медът.
Зеленчуци
В диетата е нужно да присъстват следните зеленчуци:
- карфиолът заради съдържанието на витамините С, К, В, В9, богатството на противовъзпалителни съединения и фибри;
- зелето като източник на витамин К, С и много витамини от група В. То осигурява неразтворимите фибри, които поддържат храносмилателната система здрава, като насърчават редовните движения на червата;
- камбите заради богатството на витамин С и витамин А, които са важни за имунната система, а често хората с бъбречни заболявания имат дефицит на витамин А;
- руколата, която е с ниско съдържание на калий- тя е и добър източник на витамин К, минералите манган и калций, които са важни за здравето на костите. Съдържа нитрати, понижаващи кръвното налягане.
Плодове
Плодовете са основен източник на витамини, нужни за бъбреците, особено следните:
- боровинки - тези горски плодове съдържат антиоксиданти антоцианини, предпазващи от сърдечни заболявания, когнитивен спад и диабет;
- червено грозде заради богатството на витамин С. То съдържа антиоксиданти флавоноиди, които намаляват възпаленията. Високото съдържание на ресвератрол предпазва от диабет и когнитивен спад;
- ананас, който е с ниско съдържание на калий, но съдържащ фибри, манган, витамин С, бромелаин, благодарение на който намаляват възпаленията;
- червени боровинки - те са полезни за пикочните пътища и съответно поддържат бъбреците, а съдържат и фитонутриенти.
Млечни продукти
Млечните продукти не бива да се ограничават при бъбречни заболявания. В менюто трябва да присъстват изварата, сметаната, заквасената сметана, млякото.
Мазнини
Мазнините са важен елемент от хранителните продукти, но трябва да се подберат само здравословните сред тях. Това са:
- чистото масло, олиото, топеното масло, което задължително трябва да е без сол;
- зехтинът, тъй като не съдържа фосфор и е здравословен източник на мононенаситени мазнини като олеиновата киселина, която е с противовъзпалителни свойства.
Сосове
- Подходящи са сметановите, млечните, вегетарианските, доматените.
Напитки
Добре е да се заложи на несилния чай с или без мляко.
Абсолютно забранени храни и напитки
- месните, рибните и гъбените бульони и супи;
- всякакъв вид тлъсто месо;
- рибените и месните сосове;
- кренвиршите, колбасите, пушените меса;
- бобовите храни;
- всички видове туршии и мариновани зеленчуци;
- репичките, киселецът, аспержите, спанакът, магданозът;
- лукът, чесънът, пиперът, горчицата, лютите подправки и билки;
- шоколадът, какаото, натуралното кафе.
Диетата при проблеми с бъбреците винаги трябва да е индивидуална и съобразена с конкретния човек, неговото здраве и моментно състояние. При проблеми с бъбреците хранителният режим трябва да се обсъди със специалист.
Коментари