Заради промените в климата, всеки сезон алергиите стават все по-лоши. Високите нива на въглероден диоксид в атмосферата водят до производство на прашещ в растенията, който е силен алерген, а високите температури удължават времето за алергия.
Единственото хубаво нещо е, че физическото облекчение на алергията е напълно възможно. Нека видим 7 храни за борба с пролетните алергии!
1. Храни с витамин C
Алергените предизвикват клетките да произвеждат хистамин, на който се дължи сълзенето, хремата и кихането, съпровождащи алергиите. Витамин C е средството, което намалява образуването на хистамин. Около 500 милиграма витамин С на ден облекчава симптомите на алергия. Най-добре това да става с прием с биофлавоноиди до 2000 милиграма дневно, за подкрепа на имунитета, както и храни с витамин С.
2. Каротеноиди
Каротеноидни пигменти, като бетакаротина, помагат в борбата с пролетните алергии.
3. Коприва
След природните средства в борбата с алергията най-достъпна и копривата. Тя помага да се намали възпалителния процес при изявени алергични симптоми. Копривата съдържа хистамин, който и тялото произвежда по време на алергична реакция, затова е помощник за придобиване на толеранс към алергичните причинители. Меките желатинови капсули с коприва са най-удобни за прием. Продължителната употреба на прясната билка не се толерира, защото изчерпва калия в тялото.
4. Бъзак
Бъзакът е чудесен за укрепване на имунитета и се ползва по време на грипни епидемии за подкрепа на лечението. Той е и естествено средство срещу пролетни алергии. Основния източник са флавоноидите в плода.
5. Лук и чесън
Кверцетинът, на който са богати лукът и чесънът, също е природно средство срещу алергии. Той действа като антихистамин. Приемайки кверцетин и биофлавоноиди при диетично хранене, те ще окажат положително въздействие на сенната хрема и астмата, ако са налични тези най-често срещани алергии. Оптималният ефект се постига, ако се приема заедно с витамин С.
6. Магданоз
Магданозът потиска секрецията на хистамина, предизвикващ алергии и това е една от ползите му, наред с вноса на хранителни вещества.
7. Рибено масло
Здравословните видове масла включват компонентите на есенциалните мастни киселини. Тъй като имат противовъзпалителни свойства, те са полезни при профилактиката на сърдечно-съдовата система, но те също имат благотворен ефект върху холестерола, овлажняването на кожата, чревната функция и дори за сенната хрема. Приемът на рибено масло по 2000 - 6000 милиграма на ден с храната дава най-добри резултати.
Вижте още:
- Съвети за справяне с пролетната алергия;
- Коктейл за облекчаване на сенна хрема.
Коментари