Още от древни времена хората се научили да извличат масло от различни растения. Днес най-разпространени са маслото от маслина, бадем, праскова, царевица и много други и всяко има свои характеристики.
Памуковото масло притежава много от свойствата на тези растения, но не е така известно като тях. Използва се главно в Централна Азия и САЩ.
Характеристика на памуковото масло
Продуктът се извлича от растението памук чрез студено пресоване на семената или екстракция с химически разтворител, който е по-популярен метод.
На вкус не бива да бъде горчиво, на цвят е от светло жълто до кафяво, като тъмните тонове са за нерафинираното масло, а светлите нюанси са за консумация.
Памуковото масло носи редица ползи за организма, когато продуктът е качествен.
Ползи от памуковото масло
Ползите от памуковото масло се дължат на отличния му състав. Това е високо калоричен продукт, съдържащ витамините К, Е, В4. Освен това съдържа цялото разнообразие от мазнини - полиненаситени, мононенаситени и наситени. Киселините са представени от линоловата, олеиновата и палмитиновата.
Поради това памуковото масло има:
- Противовъзпалително и седативно действие
Този продукт лекува рани, драскотини, слънчеви изгаряния, дразнения по кожата;
- Укрепва имунитета
Киселините в маслото засилват имунитета и укрепват общото състояние на тялото. Витамин Е предотвратява стареенето, защитава от бактерии и вирусни инфекции;
- Грижи се за кожата
С това масло кожата се подмладява, а бръчките се изглеждат. Бори се със сухотата както на кожата, така и на косата;
- Полезно е за холестерола
Памуковото масло прочиства съдовете като разтваря холестеролните плаки. Трябва обаче да се ползва в малки количества;
- Намалява кръвното налягане
Това му действие се дължи на свойството му да разширява кръвоносните съдове и по този начин понижава кръвното налягане и снижава опасността от инфаркти и инсулти.
- Стимулира мозъка
Мазнините в памуковото масло и високите дози витамин Е стимулират и подобряват мозъчната функция, намаляват опасността от развитие на заболявания на нервната система.
- Подобрява вкуса на ястията при готвене
Деликатният вкус на памуковото масло, наподобяващ вкуса на ядки, подобрява вкусовите качества на храната и успешно замества други мазнини като олиото за готвене.
Вижте още и врередите от консумацията на памуково масло.
Коментари