Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Руска розова супа Холодник - полезна и освежаваща

Руска розова супа Холодник - полезна и освежаваща

Руска розова супа Холодник - полезна и освежаваща

Холодникът е традиционна руска розова супа, която е особено популярна през летните месеци. Тази освежаваща супа е не само вкусна, но и изключително полезна, тъй като съчетава в себе си множество ценно зеленчуци и млечни продукти. Нека разгледаме ползите от консумацията на Холодник през лятото и как да я приготвим.

Ползи от Холодника през лятото

Както споменахме Холодникът е традиионна руска супа, която в различните части на Русия може да се приготвя по различен начин. Но обикновено съдържа цвекло, краставици, варени яйца и сметана. Тази студена супа, наподобяваща нашия таратор, е идеална за горещите летни дни, тъй като се сервира охладена. Холодникът спомага за тонизиране на тялото и предлага приятно усещане за свежест.

Съдържанието на вода в супата с цвекло е високо, което помага за хидратацията на организма, особено когато температурите са високи и рискът от дехидратация е по-голям.

Съставките на Холодника като краставици, цвекло, зелени подправки и млечни продукти са богати на витамини и минерали. Те предоставят необходимите хранителни вещества за поддържане на здравето и енергията.

Холодникът е леко ястие, което се усвоява лесно от организма. Това го прави подходящ за консумация по всяко време на деня, без да предизвиква тежест в стомаха.

Зеленчуците и млечните продукти в Холодника съдържат антиоксиданти и пробиотици, които подпомагат имунната система и благоприятстват храносмилането.

Рецепта за Холодник

Руска розова супа Холодник - полезна и освежаваща

Необходими продукти:

2 средни глави цвекло

1 голяма краставица

6 сварени яйца (заделете 2 за украса)

1 връзка репички

1 връзка зелен лук

1 връзка копър

500 г заквасена сметана

500 мл вода

Сол на вкус

Черен пипер на вкус

1 с.л. оцет (по желание)

Начин на приготвяне:

Руска розова супа Холодник - полезна и освежаваща

Обелете и сварете цвеклото до омекване. След това го оставете да изстине и го настържете на едро ренде.

Нарежете краставицата, репичките и зелените подправки на дребно.

Сварените яйца също нарежете на кубчета. Двете заделени яйца може да нарежете на колелца или резени и да ги ползвате за украса на Холодника.

В голяма купа смесете настърганото цвекло, нарязаните краставици, надребнените яйца, репички, зеления лук и копъра. Добавете сметаната и водата. Разбъркайте добре.

Подправете със сол и черен пипер на вкус. Ако желаете, добавете оцет за допълнителна свежест.

Оставете традиционната руска супа в хладилника за поне 1 час, за да се охлади добре и вкусовете да се смесят.

Сервирайте Холодника студен, гарниран със сварени яйца и допълнителен копър, ако желаете.

Холодникът е не само вкусен, но и изключително полезен за организма, особено през летните горещини. Той предлага идеална комбинация от свежест, висока хранителност и лекота, което го прави предпочитано ястие за много хора. Насладете се на тази класическа руска супа и се освежете по най-добрия начин в жегите!

Вижте също рецепта за украински Холодник и беларуски Холодник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest