Когато става въпрос за традиционни български растения, които ползваме като билки и хранителни продукти, едно от първите, за които се сещаме, е копривата. Неслучайно я смятат за супер храна, макар че има една характерна особеност - боцка и има остър вкус. Това не пречи да се използва, ако се приложат правилните подправки и съставки, които омекотяват, балансират и тушират тези особености на растението.
Полезни свойства на копривата
Всъщност цялото растение е полезно. Връхчетата са най-полезни през пролетта и рано през лятото, но листата стават годни за употреба, когато копривата започне да цъфти. Корените се вадят през пролетта, а семената се събират през есента.
Използването на копривата като лечебна билка е с най-широко приложение. Тя е отлично кръвоспиращо и кръвопречистващо средство, влияе благотворно на панкреаса, намалява съдържанието на захар в кръвта.
Помага при екземи, ишиас, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при ревматизъм, главоболие, задух, треска и други оплаквания. Този широк спектър от действия се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения в състава на растението.
Копривата в кулинарията
Богатият състав на копривата я прави желан гост и на трапезата. Начините на приложение на копривата в кулинарията са много разнообразни. От нея се правят кюфтенца, каша от коприва, използва се като съставка в пресни салати, като съставка в сосове за придаване на плътност, като плънка в баници с коприва и други тестени изделия, а в сушен вид е подправка към различни ястия. Може да се добави дори към сладки храни като шоколада.
И все пак супата от коприва е истинската класика при използването на това растение. Зареждането с витамини напролет на организма много често започва със супа от коприва. Идеите са разнообразни и включват традиционната варена супа, както и студен вариант на пролетната чорба.
Студена крем супа от коприва и копър
Необходими продукти за 4 порции крем супа от коприва:
- 1 чаша, съдържаща около 200 грама слънчогледови семки, които трябва да бъдат накиснати минимум 6 часа, а най-добре от вечерта
- 200 грама прясна коприва
- 2-3 скилидки чесън по желание
- Сокът на 2 лимона
- 2 краставици, нарязани на едри парчета
- Сол на вкус
- 5 супени лъжици зехтин
- 1 връзка копър
- Вода около 2 чаши или според предпочитанията за гъстота
Приготвяне:
Почистената и измита коприва се слага в блендера. Добавят се копъра, краставиците, слънчогледовите семки, солта, чесъна, зехтина и водата.
Всичко се разбива до гладкост на висока скорост. Добавя се лимоновият сок при непрекъснато бъркане.
Супата се сервира веднага, защото копривата е особено чувствителна и бързо се окислява.
Топла супа от коприва
Необходими продукти за 4 порции:
- ½ килограм коприва
- 2 моркова
- 1 връзка зелен лук
- 50 грама фиде, което може да се замени и с ориз
- 30 милилитра олио
- Няколко стръка пресен джоджен
- Сол, червен и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Копривата се почиства, измива и нарязва на ситно като се ползват ръкавици.
Лукът и морковите също се режат на ситно.
Олиото се загрява в тенджера и се слагат лука и морковите да се запържат леко. След като морковите омекнат, се добавя копривата и се задушава още 1-2 минути. Долива се 1, 5 литра вода. След 10 минути се добавя фидето или оризът и 1 пасиран домат. Копривената супа се овкусява и се вари около 15 минути. Непосредствено преди да се свали от котлона, се добавя пресният джоджен., нарязан на ситно.
Коментари