Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Полезни и вкусни идеи за супа от коприва

Полезни и вкусни идеи за супа от коприва

Полезни и вкусни идеи за супа от коприва

Когато става въпрос за традиционни български растения, които ползваме като билки и хранителни продукти, едно от първите, за които се сещаме, е копривата. Неслучайно я смятат за супер храна, макар че има една характерна особеност - боцка и има остър вкус. Това не пречи да се използва, ако се приложат правилните подправки и съставки, които омекотяват, балансират и тушират тези особености на растението.

Полезни свойства на копривата

Всъщност цялото растение е полезно. Връхчетата са най-полезни през пролетта и рано през лятото, но листата стават годни за употреба, когато копривата започне да цъфти. Корените се вадят през пролетта, а семената се събират през есента.

Използването на копривата като лечебна билка е с най-широко приложение. Тя е отлично кръвоспиращо и кръвопречистващо средство, влияе благотворно на панкреаса, намалява съдържанието на захар в кръвта.

Помага при екземи, ишиас, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при ревматизъм, главоболие, задух, треска и други оплаквания. Този широк спектър от действия се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения в състава на растението.

Копривата в кулинарията

Богатият състав на копривата я прави желан гост и на трапезата. Начините на приложение на копривата в кулинарията са много разнообразни. От нея се правят кюфтенца, каша от коприва, използва се като съставка в пресни салати, като съставка в сосове за придаване на плътност, като плънка в баници с коприва и други тестени изделия, а в сушен вид е подправка към различни ястия. Може да се добави дори към сладки храни като шоколада.

И все пак супата от коприва е истинската класика при използването на това растение. Зареждането с витамини напролет на организма много често започва със супа от коприва. Идеите са разнообразни и включват традиционната варена супа, както и студен вариант на пролетната чорба.

Студена крем супа от коприва и копър

Кремсупа от коприва
Снимка: Gordana Danilov

Необходими продукти за 4 порции крем супа от коприва:

- 1 чаша, съдържаща около 200 грама слънчогледови семки, които трябва да бъдат накиснати минимум 6 часа, а най-добре от вечерта

- 200 грама прясна коприва

- 2-3 скилидки чесън по желание

- Сокът на 2 лимона

- 2 краставици, нарязани на едри парчета

- Сол на вкус

- 5 супени лъжици зехтин

- 1 връзка копър

- Вода около 2 чаши или според предпочитанията за гъстота

Приготвяне:

Почистената и измита коприва се слага в блендера. Добавят се копъра, краставиците, слънчогледовите семки, солта, чесъна, зехтина и водата.

Всичко се разбива до гладкост на висока скорост. Добавя се лимоновият сок при непрекъснато бъркане.

Супата се сервира веднага, защото копривата е особено чувствителна и бързо се окислява.

Топла супа от коприва

Супа от коприва

Необходими продукти за 4 порции:

- ½ килограм коприва

- 2 моркова

- 1 връзка зелен лук

- 50 грама фиде, което може да се замени и с ориз

- 30 милилитра олио

- Няколко стръка пресен джоджен

- Сол, червен и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Копривата се почиства, измива и нарязва на ситно като се ползват ръкавици.

Лукът и морковите също се режат на ситно.

Олиото се загрява в тенджера и се слагат лука и морковите да се запържат леко. След като морковите омекнат, се добавя копривата и се задушава още 1-2 минути. Долива се 1, 5 литра вода. След 10 минути се добавя фидето или оризът и 1 пасиран домат. Копривената супа се овкусява и се вари около 15 минути. Непосредствено преди да се свали от котлона, се добавя пресният джоджен., нарязан на ситно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest