Gotvach.bg»Съвети»Какво съдържа копривата?

Какво съдържа копривата?

Какво съдържа копривата?

Предполагаме, че мнозина от вас обичат коприва. Но питали ли сте се какво съдържа копривата и с какво е полезна. Тази статия има за цел да ви покаже полезните свойства и съдържание на копривата.

Когато пролетта настъпи, когато времето на вън се променя постоянно, нашият организъм има нужда от допълнителна защита, която копривата може да ни осигури.

От незапомнени времена по света и в България се използва коприва за подсилване на имунитета. Много хора обаче не обичат коприва само поради факта, че тя пари, когато я пипнем.

В повечето случаи копривата се реже с коса, мотика или гребло. Това обаче е грешен начин за нейното бране, защото тя е едно от най-полезните и ценни за хората растения. В нея се съдържат огромно количество полезни и здравословни вещества.

Копривата от векове се е използвала за извличане на влакна, които били качествени и здрави, колкото памучните, ленените и конопените. От тези влакна се правели въжета, дрехи, платна за кораби и др.

Полезни свойства и съдържание на копривата

В прясно набрана коприва има около 3.7 % белтъчини, а в сушената 25 %, което е в пъти повече от съдържанието на белтъчини в свинското, телешкото и орехите.

В белтъчините, съдържащи се в копривата, има 20 аминокиселини, 8 от които незаменими, а именно - лицин, аргинин, тронин, валин, метионин, левцин, изолевцин и феналалалин.

В копривата се съдържат въглехидрати / захароза, глюкоза, фруктоза/ 5,5 %, фибри- 7.5 %. Липидите, които съдържат полинаситени, ненаситени и наситени мастни киселини са 0.5 %.

В копривата се съдържа огромно богатство от витамини, а именно - А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, Н, К. С най-голямо антиоксидантно действие са А и С. Съдържащият се витамин С в копривата е в много по-голямо количество от това в касиса и лимоните, а витамин А е в пъти повече от това, което се съдържа в морковите.

Копривата е една от малкото, които съдържат високо количество витамин К, който има важна функция за съсирване на кръвта. В древността тя била използвана за спиране на всякакви кръвотечения. Както споменахме, високото съдържание на всички витамини от група В помага за нормалната работа на всички системи в нашият организъм.

- В копривата има изключително високо съдържание на желязо, което я прави полезна за подпомагане работата на кръвотворния апарат и при хора с желязодефицитна анемия;

- В листата на копривата се съдържат някои биологично активни вещества като хлорофил, флаваноиди, дъбилни вещества, органични киселини, гликозиди, фитонциди и др.;

- В копривата се съдържа още секретин - това е пептидно вещество, което стимулира нормалното функциониране на нашите черен дроб, далака, също и на храносмилателния тракт. Той стимулира отделянето на храносмилателни сокове и ензими.

- Копривата съдържа и друго вещество - фитостеролът и бета-ситостерол. Има доказателства, че той понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.

А за да вложите по-често коприва в менюто си, то ви трябват вкусни и полезни рецепти:

- копривена супа;

- бабини яхнии с коприва;

- ориз с коприва;

- разядка с коприва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати