Как да приготвим вкусно плодово желе
How to Prepare Delicious Fruit Jelly
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим вкусно плодово желе

Как да приготвим вкусно плодово желе

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Желе
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
Виж ››

За приготвянето на плодови желета с богат, но в същото време лек вкус, се използват захар, плодове, орехи, плодови сокове, яйца, мляко, сметана, зърнени продукти.

Освен това за подобряване на вкуса и аромата на желетата се използва ванилия, канела, настъргана портокалова или лимонова кора, лимонена киселина, кафе, какао, вино и ликьори.

Като желиращи вещества се използват желатин, агар-агар и нишесте, най-вече картофено и царевично. За приготвянето на повечето желета плодовете се пасират предварително.

За да се пасират по-добре ябълките и крушите, те трябва да са изпечени или сварени предварително. Сливите, прасковите, кайсиите и всички останали плодове с костилки се сваряват леко в захарен сироп за двадесетина минути.

Малините и ягодите се пасират сурови. При използването на плодови сокове и други витаминизирани продукти те не трябва да се нагряват повече от деветдесет градуса.

За приготвянето на желета се използва захар, която може да е във вид на кристали или пудра. За получаването на захарен сироп захарта се разтваря във водата, нагрява се до кипване, маха се образувалата се пяна и след това се прецежда.

Традиционно немските плодови желета се провят с добавка от канела и карамфил, а френските – с много ванилия. Желето може да е рядко или гъсто.

Желиран Крем

За приготвянето на гъсто желе ще ви е необходима половин супена лъжица нишесте на една чаена чаша течност, за средногъсто желе – 1 супена лъжица за цялото желе, а за полутечна консистенция – половин лъжичка нишесте за цялото желе.

За целта нишестето трябва да е разбъркано с охладена преварена вода или захарен сироп, приготвен за желето. Царевичното нишесте се разрежда с мляко и се прецежда.

Разтвореното нишесте се влива във врящия сироп с плодове, и след като кипне, се разбърква, а достигне ли по-гъста консистенция, се сваля от огъня и се охлажда.

Ако правилно приготвите желето, то ще запази витамините на плодовете. Първо изцедете плодовия сок или пасирайте плодовете. Остатъците от пасирането или прецеждането на сока се заливат със студена вода със захар, кипват се и се прецеждат.

След това се кипват. Прецеждат се и се добавя нишесте, разредено с четирикратно количество вода. Налейте нишестето по краищата на тенджерата и постоянно разбърквайте.

Сложете на котлона и щом се появят мехурчета, свалете от огъня. Разбъркайте желето и добавете суровия сок или суровите пасирани плодове и повече не слагайте на котлона.

Можете да направите желе не с плодове, а с отвара от зърнени храни, които да пасирате. Първоначално желетата са се правели без захар и постепенно в тях започнали да добавят мед, сладко, плодови сокове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest