gotvach.bg»Статии»Диети»Да вечерям или не

Да вечерям или не

Да вечерям или не

“Да вечерям или не? ! ” – въпрос, който си задават непрестанно милиони хора по света, които се опитват да преборят излишните килограми. Непрестанното измъчване от чувството за глад, което ни връхлита след залез слънце, е толкова неприятно и досадно, колкото това да не можеш да влезеш в любимите си дънки. При всички случаи богатата вечеря е противопоказна, но има няколко тънкости, които могат да тушират глада вечерно време.

Възникващото чувство за глад вечерно време е лъжовно, обясняват специалистите, а цялата храна, погълната непосредствено преди сън, способства за натрупването на мазнини. Най-вероятно пицата на вечеря или непретенциозната бисквитена торта ще се натрупа под формата на тлъстинки, ако не се научите да контролирате апетита си.

Когато след 18 часа ви налегне чувство за глад, опитайте да се разсеете с нещо - прочетете някоя списание, книга или се заловете с домакинска работа. Ако чувството на глад продължава да ви тормози, изпийте чаша вода или мляко.

Най-вероятно е и това да не помогне и да продължите да “точите лиги” по лазанята в хладилника. За предпочитане обаче е да изберете продукти, които се преработват бързо. Такива са изварата или зеленчуци. Диетолозите съветват за вечеря да се приемат продукти, богати на целулоза, които способстват за изгарянето на калориите: домати, моркови, зеле, патладжани, цвекло, ябълки, ягоди, диня, портокали, кайсии.

Да вечерям или не

Всички тези плодове и зеленчуци не позволяват натрупването на допълнителни килограми, а в съчетание с движение и спорт, ще ускорят и отслабването. Един много добър пример: петък вечер, излизате на заведение с приятели, хапвате лека салата и отивате на танци. На следващия ден теглото ви ще е с около килограм надолу.

Ако ли пък сте си вкъщи и се раздирате от мисълта за пълния хладилник, запомнете, че не трябва да посягайте към мазната и сладка храна. Изключете задължително от вечерното си меню и алкохола и кофеина.

Важно е да разберете, че със залязването на слънцето естествените механизми в тялото забавят своята работа и се готвят за сън. С други думи употребата на храна след залез слънце нарушава подготовката на организма за сън, което води не само до натрупване на излишни мазнини, но и до проблеми с цялостното здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
50
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
марси
марси
26.06.2013 12:35
Сьгласна сьм . Ще пробвам .
0
1
Емилия
Емилия
29.03.2011 08:16
Съгласна съм с Ваня Вълева. Като хапна и се умирявам и започвам да мисля нормално.
1
0
анелийка
анелийка
18.11.2010 13:54
Ако питате мен, гладът е предизвикателство за самоконтрола. Защо да посягам към храна веднага щом почувствам глад - може да се пие вода, сок. Колкото повече човек се самообсебва, толкова по-зле.
0
1
ваня вълева
ваня вълева
07.11.2010 10:03
Когато съм гладна, нито списание, нито книга ми помагат да забравя. Колкото отлагам храненето, става по-страшно. Мога да изям куп вредни неща. За това моят съвет е: ако чувставате, че огладнявате, не отлагайте, хапнете нещо веднага.Н е чакайте глада да стане основната ви мисъл, защото няма сън да ви хване.
3
0