Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чия с кисело мляко – защо да я включим в менюто си?

Чия с кисело мляко – защо да я включим в менюто си?

редакция:
Ползи от чия и кисело мляко
Двустенна термочаша за кафе и чай - 220 мл
Качество без компромис:
Двустенна термочаша за кафе и чай - 220 мл
16.00 лв.

Чията е суперхрана, която набира все по-голяма популярност, а в комбинация с полезното кисело мляко се превръща в чудесна закуска или леко междинно хранене. Освен че е вкусна, тази комбинация е и изключително полезна за организма.

Вижте няколко важни ползи от консумацията на чия с кисело мляко, които ще ви вдъхновят да хапвате по-често тези два продукта:

Ползи от чия с кисело мляко

Подпомага храносмилането

Чията е богата на фибри, които регулират храносмилането и подпомагат чревната флора. Киселото мляко, от своя страна, съдържа пробиотици, които спомагат за здравето на стомаха.

Богат източник на омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са важни за сърцето, мозъчната дейност и доброто настроение. Чията е един от най-добрите растителни източници на тези полезни мазнини.

Подсилва костите

Смути с чия и кисело мляко

Комбинацията от чия и кисело мляко е полезна, защото осигурява значително количество калций, магнезий и фосфор – три ключови минерала за здрави кости и зъби.

Регулира кръвната захар

Чията помага за по-бавното усвояване на въглехидратите, което предотвратява резките скокове на кръвната захар. Това я прави подходяща за хора с инсулинова резистентност или диабет.

Осигурява дълготрайна ситост

Благодарение на високото съдържание на протеини и фибри, чията създава усещане за ситост за дълго време. Това я прави чудесен избор за хора, които искат да контролират теглото си.

Как да приготвим чия с кисело мляко?

Необходими съставки:

Чия и кисело мляко

1 чаша кисело мляко

1-2 с.л. чия семена

1 ч.л. мед или кленов сироп (по желание)

Плодове по избор (банан, боровинки, ягоди)

Шепа ядки или кокосови стърготини (по желание)

Начин на приготвяне:

Смеси чията с киселото мляко и разбъркай добре.

Остави в хладилник за поне 30 минути (или за цяла нощ, ако искаш по-гъста текстура).

Добави мед, плодове и ядки непосредствено преди консумация.

Тази рецепта с чия е лесна, бърза и изключително полезна! Ако търсиш начин да разнообразиш менюто си, опитай този вкусен вариант и сподели впечатленията си.

Опитайте също нашите неустоими рецепти за чия пудинг. И вижте полезна ли е чията при бременност.

Вижте също за какво е полезна водата с чиа и разберете какви са противопоказанията при консумацията на чиа семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest