Африканската кухня е резултат от Смесването на културни и колониални влияния, търговски пътища и история образуват уникалните вкусове, които може да срещнете в африканската кухня.
Африка представлява огромен континент от безводни пустини, субтропични, влажни равнини и джунгли. Облика на местната кухня се оформя от екзотичната природа, в съчетание с дългите колониални традиции.
Африканската кухня доскоро не беше позната извън пределите на континента, но напоследък кулинарната етно мода я превърна в обект на засилен интерес.

Естествено, понятието “африканска кухня” е неточно, защото не може с една дума да се обхване разнообразието от традиции, разпрострели се върху цял континент. Ще усетите осезаемо разликата между повлияните от английската и френската кухня ресторанти в Йоханесбург с типичното за ЮАР ястие “доро уат”, повлияните от португалските колонизатори подправки в Ангола и Мозамбик и яхнията от кокосово мляко и риба в Найроби.
Овкусяващите съставки типични за африканската кухня са люти чушки, мляко от кокосов орех, пипер мелегета (много люти червени чушки), фъстъци, олио от палмови ядки, лайм (зелен лимон).

Основни храни са боб “черно око”, пиле, патица, фу-фу (нишестена паста от различни видове брашна), дивечово месо, козе месо, различни зеленчуци, просо, царевица, бамя, таро (тропическо растение, чиито корени се ядат), ямс (ядивна гулия на тропическо увивно растение, известно още като сладък картоф), банани, заешко и ориз.
Алжирската кухня носи в своите корени полъха на различни страни и древни култури. Берберските племена са едни от най-ранните заселници. Те поставят началото на отглеждането на пшеница, потреблението на плодовете, а също така и на кус-кус – националното ястие на Алжир. В началото на 21 в. страната е сред десетте най-големи вносители на зърно в света (пшеница и ечемик).

Мюсюлманските араби нахлуват в Алжир, с което налагат екзотични подправки като шафран, индийско орехче, джинджифил, карамфил и канела от Спайс островите в Източна Индонезия.
Маслини (и зехтин) и плодове като портокали, сливи, праскови са внесени през Средиземно море от Испания по време на инвазията през 1500 г. В началото на 19 век французите налагат своята култура на хранене, част от която витае и до днес. Едно традиционно за страната ястие, е ориз с различни видове сос – от банани, царевица и маниока.

Националното ястие на Камерун пък е ndolé – яхния, състояща се от горчиви листа, ядки, риба или козе месо. Основните храни в Камерун включват маниока, сладък картоф, ориз, хлебни, картофи, царевица, боб и просо. Французите въвеждат френски хляб и италиански макаронени изделия, които не са широко използвани, поради високата им цена.
Основният източник на протеини за повечето жители е рибата, месата от птици са твърде скъпи и се използват само за специални поводи. Дивечовото месо се консумира много, като някои от най-търсените видове са вид мравояд, таралеж и гигантски плъхове. За съжаление, има и процъфтяваща търговия с екзотични видове месо – от шимпанзе и горила.
Коментари