Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Чистотата на грила е важна за пържолите

Чистотата на грила е важна за пържолите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Пържоли на грил

Чистотата на барбекюто е много важна, защото от това зависи колко време ще ви служи и какъв вкус ще имат пържолите. След употреба трябва да се изчисти външната и вътрешната повърхност на уреда.

Ако искате барбекюто ви винаги да е чисто, след всяка употреба изчиствайте от подложката пепелта. Правете го редовно, защото при попадане на влага грилът може да ръждяса.

Почистете подложката с метална четка. Ако нямате такава, направете топче от фолио и го сложете в щипка. С помощта на този прибор за почистване изчистете подложката.

След това измийте външните стени с препарат за почистване и с топла вода. За най-замърсените места използвайте метална гъба. Измийте всичко с вода, след това изтъркайте с лек разтвор на оцет и оставете добре да изсъхне.

Ще увеличите времето, през което ще ви служи подложката за пепел, ако я покриете със слой фолио така, че да не покрива вентилационните отвори и да ги запушва.

Трябва добре да почистите решетката. Това се прави след всяко използване на барбекюто. За да улесните този процес, оставете решетката над жарта, след като свалите месото от нея.

Шишчета

Остатъците от храната просто ще изгорят. Не чакайте, докато решетката изстине, а веднага я изчистете с метална четка – от горещия метал изгорялото се изстъргва по-лесно.

Преди всяко готвене намазвайте решетката на барбекюто с масло, за да не залепват парчетата месо за нея. Сгънете хартиена салфетка на четири, направете от нея тампон, топнете го в олио и с помощта на дълги щипки намажете решетката.

Още по-лесно ще стане това, ако използвате парче сланина. Правете всичко много внимателно – мазнината не трябва да попада върху въглищата.

След като свършите с готвенето, повторете същата процедура, защото мазнината предпазва от образуване на ръжда и защитава решетката от състаряване.

Никога не оставяйте решетката мокра, защото ще ръждяса много бързо. Ако сте я измили с вода, избършете я с кърпа и я съхранявайте в сухо помещение, завита в плат или хартия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest