Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Пет начина да приготвим пържоли

Пет начина да приготвим пържоли

Пържоли

За да приготвите вкусни пържоли, трябва да се съобразите с месото, което имате – важни са и рецептата, и термичната обработка. Предлагаме ви пет различни начина за приготвянето им – първата рецепта е за агнешки пържоли на скара или барбекю.

Трябват ви 2 пържоли, 3 скилидки чесън, по ½ ч.ч. зехтин и доматено пюре, риган, сол и червено вино.

Всички продукти се смесват в подходяща тавичка, след което добавяте пържолките – хубаво е да ги обръщате от време на време. Агнешките пържоли престояват в хладилник 12 часа, след което се пекат на скара или барбекю. За гарнитура поднесете свежа салата или печени зеленчуци.

Ако нямате барбекю или времето не е подходящо за скара, направете свински пържоли на грил тиган:

Свински пържоли със сок от лайм

Необходими продукти: 2 бр. пържоли (без кокал), 3 лайма, 3 с.л. соев сос, 3 скилидки чесън, 2 бр. люти чушки, черен пипер

Начин на приготвяне: Сложете сока от трите лайма, соевия сос и чесъна в кухненския робот и после залейте пържолите с тази смес. Хубаво е да престоят в тази марината около 2 часа. След това просто ги изпечете на грил тиган до готовност – сервирайте с пюре от грах или пюре от картофи.

Ако все пак предпочитате традиционното пилешко, можете да приготвите пържолите на тиган последния начин:

Пилешки пържоли със сметанов сос

Необходими продукти: 2 бр. пилешки пържоли, 200 г гъби, 1 глава лук, 200 г заквасена сметана, пилешки бульон, сол, черен пипер, червен пипер, олио, горчица, копър

Пилешки пържоли

Начин на приготвяне: Хубаво втрийте в пържолите сол, черен и малко червен пипер, след което ги изпържете на тиган. Когато са готови, извадете ги в чиния и я покрийте с фолио. В същия тиган сложете гъбите – най-добре е да купите малки гъби и да ги оставите цели, както и лука, нарязан на шайби.

Когато поомекнат, налейте пилешки бульон в тигана и оставете зеленчуците да покъкрят известно време. Когато се поизпари бульона, сложете при зеленчуците сметаната, горчицата, сол, черен пипер, копър и разбъркайте. Изключете котлона и добавете в тигана за кратко пилешките пържоли.

Следващата рецепта отново е за пилешки пържоли, но този път задушени на фурна. Смесете в малка купичка червен и черен пипер, сол и смлян бахар на вкус, след което хубаво обтрийте пържолите с тази смес. Сложете ги в йенска тавичка, която сте намазали с масло, добавете и около ½ ч.ч. бяло вино и затворете тавичката с капака.

Изпечете пържолите на 200 градуса – времето за готвене зависи от месото. Хубаво е от време на време да отваряте капака и да поливате пържолите със соса - махнете напълно капака след около 30 минути печене. Проверявайте месото с вилица и малко преди да е напълно изпечено, наредете портокалови резени (заедно с кората) върху пържолите и завийте с фолио. Печете 15 минути.

Ако сте склонни да експериментирате, направете си печени свински пържоли с ябълки. Трябват ви две пържоли без кост, които да счукате хубаво и да ги изтъните. След това ги наръсете със сол, черен пипер и ги залейте с 1-2 с.л. соев сос и същото количество червено вино и ги оставете за час.

Пържоли с ябълки

След това сложете по средата на всяка пържола резени ябълка, която предварително сте обелили. Загърнете пържолата и я сложете да се пече в тавичка с мазнина и наредете едро нарязани ябълки около пържолите – добавете и червено вино в тавата. Печете в силно загрята фурна до готовност и накрая наръсете пържолите обилно с настърган кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest