Приготвянето на пържоли на грил се е превърнало в класика, защото по този начин те стават по-крехки, а ако са приготвени правилно - и по-сочни. Благодарение на грила или на грил-тигана и на високите температури, които могат да бъдат поддържани на него, месото става много по-бързо, отколкото ако се вари, задушава или пече на фурна. Важно е все пак да знаете няколко трика при приготвянето на пържоли по този начин, а именно:
1. Когато приготвяте пържоли на грил, ги измийте хубаво, но след това ги подсушете добре и ги подправете по вкус;
2. Когато приготвяте пържолите на грил, в приготвените за тях подправки не слагайте сол, а я добавете точно преди да ги сервирате;
3. При приготвянето на пържоли на грил е желателно те да бъдат предварително мариновани. За това може да Ви послужи сокът, останал от буркан кисели краставички, или всякаква друга киселина или алкохол като коняк, вино и др. Не забравяйте да добавите и достатъчно ароматни подправки;
4. Избягвайте да печете на грила тлъсти меса, защото мазнината им бързо ще падне и месото ще почне да се пържи, а не да се пече;
5. Ако предварително сте мариновали пържолите, е добре да ги подсушите преди да ги сложите на грила. Мариноването обикновено трае достатъчно дълго, за да поеме месото подправките, а ако маринатата е прекалено течна, месото ще почне да ври в нея, а не да се пече;
6. Когато приготвяте пържоли на грил или на грил-тиган, трябва да ги поднасяте веднага, защото ако изчаквате прекалено дълго време, месото може да стане доста жилаво;
7. При печенето на грил пържолите се пекат, докато започнат да се появяват капчици кръв по тях. Едва тогава се обръщат от другата страна и се изчаква отново да се появят същите капчици;
8. Пилешкото месо става много по-бързо от свинското. Внимавайте да не го държите прекалено дълго на грила, защото ще изсъхне;
9. Ако искате пържолите да станат по-сочни, можете, след като сте ги опекли, да ги полеете с някакъв сос. Това действие обаче е неподходящо, ако предварително сте ги мариновали, тъй като може да се получи неподходящо съчетание на вкусове.
Коментари