Пържените яйца могат да бъдат различни всеки ден от седмицата – по този начин можете да поднасяте на половинката си в леглото поредната яйчена изненада.
В понеделник можете да стартирате с пържени яйца с месо. Ще ви трябват пет яйца, сто грама сурово нарязано на ситно пилешко месо, 60 г масло, 80 мл доматен сос.
Намажете с масло голям плосък тиган. Посолете месото, наръсете го с червен и черен пипер и направете от него пет пръстена в тигана. Във всеки пръстен пуснете по едно яйце.
Върху всеки жълтък излейте малко разтопено масло. Оставете на бавен огън и затворете с капак. Пържете в продължение на петнадесет минути. Сервирайте, залято с доматен сос.
Пролетният омлет е подходящ за вторник. Ще са ви необходими три яйца, три супени лъжици олио или 25 г масло, 50 г сирене, червен пипер, малко прясна мента.
Разбийте яйцата с една щипка сол и една пълна супена лъжица студена вода, добавете нарязаната на ситно мента. Сиренето натрошете с вилица и хвърлете в сгорещеното олио. Запържете 30 секунди, като разбърквате, добавете яйцата и пържете още две минути, като не преставате да бъркате.
Поръсете с червен пипер и поднесете със свежи краставици. Сряда е идеалният ден да опитате яйца по провансалски. Трябват ви пет яйца, три филийки ръжен хляб, сто гр. бекон, осем малки мариновани лукчета, розмарин, масло за пържене, сол и пипер на вкус.
Нарежете филийките на кубчета и запържете. Бекона нарежете на ленти и запържете без масло. Като стане златист, добавете лукчетата. След две минути добавете крутончетата и излейте яйцата, като се стараете да не разцепите жълтъка. Поръсете с розмарин, похлупете и пържете, докато белтъкът не стане готов.
В четвъртък направете императорски омлет. Трябват ви шест разбити яйца, сто грама червен хайвер, двадесет грама масло, две супени лъжици нарязан на ситно копър, малко настъргана кора от лимон, сол и бял пипер на вкус.
В хайвера добавете пипера, разбийте с вилица и добавете лимоновата кора. Разбъркайте хайвера с копъра и яйцата. Изпържете в загрят тиган под капак пет минути.
Петък е подходящ за яйца със сос. Необходими са ви пет глави лук, едно пакетче масло, една супена лъжица брашно, двеста грама течна сметана, връзка магданоз, четири яйца и олио.
Сосът се приготвя преди яйцата. Разтопете маслото на слаб огън в дълбока купа. Нарежете лука на дебели пръстени и задушете на слаб огън, като целият лук трябва да е покрит с масло. Добавете сол и пипер на вкус.
След десет минути, когато лукът е мек и е златист, го поръсете с брашно, разбъркайте, докато масата стане еднородна. Налейте сметаната и разбъркайте, докато сосът не кипне. На слаб огън го оставете двадесет минути.
В това време изпържете яйца на очи. Нарежете на ситно магданоза, добавете в соса и разбъркайте. Сервирайте яйцата, поляти със сос.
За събота опитайте яйца с чесън. Три яйца, три супени лъжици оли, една глава чесън, червен пипер и сол на вкус, две супени лъжици течна сметана са продуктите, които ви трябват.
Разбийте сметаната, добавете чесъна, счукан с щипка сол, и разбъркайте. Запържете яйца на очи, поръсете с червен пипер и залейте със сметановата смес. Поръсете с настърган кашкавал, свалете от огъня и похлупете. Сервирайте след три минути.
Неделя е ден за яйца на канапе. Четири яйца, петдесет грама настърган кашкавал, сто милилитра сметана и подправки по вкус са необходими за рецептата. Отделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците на сняг, добавете сметаната и кашкавала и разбъркайте. Изпържете като мекици в загрят тиган. Излейте отгоре жълтъците. Пържете около три минути, затворете с капак и отстранете от огъня. След две минути сервирайте.
Коментари