gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Подобряване на метаболизма

Подобряване на метаболизма

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Подобряване на метаболизма
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Някои хора са дарени от природата със способността да се тъпчат с каквото и колкото си поискат и да не напълняват, а други пълнеят дори от салата.

Проблемите със затлъстяването могат да се оправят, ако се подобри обмяната на веществата. Обмяната на веществата, известна и като метаболизъм, е скоростта, с която организмът ни превръща хранителните вещества от храната в енергия.

Голяма част от нея – до шестдесет и пет процента – отива за поддържане на жизнените функции: дишане, сърцебиене, работа на органите. Двадесет и пет процента са необходими за движенията и остават десет – за усвояването на храната.

Количеството на приеманата енергия трябва да се равнява на количеството на изразходваната. Само тогава теглото е в норма. Но понякога следите с какво се храните, водите активен живот, а килцата се трупат.

В такива случаи балансът се нарушава, защото обмяната на веществата ви е твърде бавна, калориите от храната се изразходват много бавно и организмът си прави запаси.

Скоростта на обменните процеси е генетично придобита, но може леко да се промени. Хората с едри кости и голямо количество мастна тъкан имат по-бавна обмяна на веществата.

Трябва да поработите върху увеличаването на мускулната маса и намаляването на запасите от мазнини. Половин килограм мускули изгарят допълнителни четиридесет калории дневно.

Подобряване на метаболизма

Намалете консумацията на сладко, мазно и пържено и добавете в менюто си повече белтъчини: организмът изразходва повече енергия за усвояването им, отколкото за въглехидратите.

След тридесет и петата година скоростта на обменните процеси се забавя с около пет процента. Основна причина е намаляването на физическата активност.

За да сте стройни, поддържайте активен начин на живот. Джогинг, каране на колело, плуване и елементарно изкачване на стълби без асансьор ще спомогнат за нормализиране на обмяната на веществата.

Когато сте на диета, вие карате тялото да хаби резервите си. Но то се разделя с тях с нежелание и се стреми да забави обмяната на веществата. Когато спрете диетата, метаболизмът ви е все още забавен и килограмите бързо се връщат.

Важното е да не изпитвате постоянно чувство на глад. Най-добре е да губите не повече от половин килограм на седмица, ако искате да задържите резултатите дълго време.

Когато сте подложени на стрес, организмът ви има нужда от много енергия, за да се възстанови, затова е твърде вероятно да посягате към сладкото.

Вместо да се тъпчете с торти и бисквити, наблегнете на сушените плодове, защото мазнините се натрупват около органите и по този начин пречат на работата им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
Прочетох статията ,Станислава е права нищо ново под слънцето! Младити по лесно свалят килограми С годините човек трупа ,а после се чудим как да ги сваляме Сега опитвам нещо ново върху себе си ,ако има ефект ще споделя :))))
0
1
Станислава
Станислава
14.10.2011 15:51
Заглавието на тази статия подвежда. Всеки знае, че не трябва да яде сладко, мазно и пържено или поне да е в минимални количества, за да не се бори с килограми. Всеки знае, че поддържането на активен начин на живот е полезно както за здравето, така и за фигурата. Все знае, че вместо торти и бисквити е по-добре да се изяде някакъв плод. Но не всеки може да се ограничи до тук. Не всеки има възможност и време за спорт. Моля ви, кажете нещо ново.
5
0