Старите легенди разказват, че след завземането на властта от Наполеон Бонапарт за придворните настъпили тежки времена. Той не ценял особено усилията на майсторите на кулинарията, поглъщал поднесената му храна без дори да прекъсва започнатия разговор.
Въпреки това обаче имал любимо ястие, което винаги повишавало настроението му – палачинка с котлет.
Един ден, докато приготвяли за него бленуваното ястие, Наполеон случайно влязъл в кухнята. Тогава той решил да докаже, че и в тази област той е по-велик. Ето защо взел от ръцете на готвача тигана и се заловил за работа със самочувствие на пълководец.
Макар че не признавал нищо в живота си за невъзможно, в момента, в който обръщал палачинката, тя паднала не в тигана, а на пода. Тогава за придворните станало ясно, че все пак човек не може да владее абсолютно всичко на този свят.
Gotvach.bg ви пожелава по-голям успех в приготвянето на следната рецепта, вдъхновена от вкусовите предпочитания на Наполеон.
Необходими продукти за 4 порции: 4 яйца, 200 гр брашно, 500 мл мляко, около 80-100 масло или олио, малко сол.
Брашното и солта се разбъркват с яйцата и млякото, докато се получи смес с плътна гъстота. Мазнината се разделя на 4 части. Сгорещеният тиган се намазва с едната част и се изсипва с черпак ¼ от сместа. Щом палачинката се втвърди, а долната й страна стане кафява, тя се отделя внимателно от тигана и се обръща. Втората страна също се пържи до златисто-кафяво.
С плъзгане палачинката се слага в чиния и се държи на топло място. По същия начин се приготвят и останалите 3 палачинки.
Когато се поднасят като десерт, пълнежът им може да бъде с мармалад, сироп или плодове.
Когато се поднася като основно ястие, към палачинката се сервират запържени гъби и кубчета от шунка, аспержи и зеленчуци.
Много подходящи са със спаначен пълнеж като гарнитура на добре изпържени котлети.
Рецептата е предложена в книгата „В света на кулинарното изкуство”.
За удобство на читателите, рецептата за палачинки с котлет е добавена и в рубрика рецепти на сайта.
Коментари