Основни правила при замразяване на риба
Osnovna pravila kod zamrzavanja ribeBasic Rules for Freezing Fish
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Основни правила при замразяване на риба

Основни правила при замразяване на риба

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Замразяване на риба
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Рибата е едно от най-здравословните храни, които трябва да присъстват на трапезата ви поне 2-3 пъти седмично. Практичните домакини могат да замразяват риба, следвайки следните основни правила.

Важно е да се знае, че подходяща за замразяване е само прясно уловената риба. Рибата, купена от магазина, не е достатъчно свежа. Тя трябва да се консумира веднага, но не и да се поставя във фризер или камера.

Подготовката за замразяване включва почистване на рибата както от люспите, така и от вътрешностите. Готовото месо се измива внимателно под лека струя течаща вода. Ако рибите, които ще замразявате, са над 1 килограм, то тогава е необходимо те да се разфасоват.

Следващата стъпка е да поставите готовите рибни филета в чиния (или друг широк, но плитък съд и да я поставите във фризер или камера за 1-2 часа без опаковка. След изваждане, месото незабавно се опакова в алуминиево или полиетиленово фолио. Опаковъчният материал се стяга добре, отстранява се въздуха, след което пакетите се залепват.

В никакъв случай не бива да надхвърляте максималния срок за съхранение. По-мазните риби може да се запазят за по-кратко време, от колкото по-крехките. Това е така, защото рибената мазнина като цяло лесно се разваля, дори и в замразено състояние.

Максималното време за съхранение на пъстърва, щука и шаран е 2 до 3 месеца. Особеността при тези риби е, че след измиване и преди замразяване рибите трябва да се подсушат от вътре и отвън. Едрите риби се размразяват напълно. По-дребните се варят, пекат или пържат при умерена температура в полузамразен вид.

Рибното филе също има максимален срок на годност 2 до 3 месеца. При тях при опаковане парчетата се отделят едно от друго с фолио. След частично размразяване филетата се пекат или пържат отново при умерена температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest