Един от най-известните южноамерикански кейкове е Hummingbird, което се превежда като „колибри”. Кейкът е наречен на името на най-миниатюрните птички, защото включва някой и от любимите им плодове.
Кейкът е добил особено голяма популярност през седемдесетте години на миналия век, но рецептата му е създадена много по-рано. Тъй като е много сладък, кейкът се сервира на много малки парченца.
Кейкът се прави много лесно и изисква само две купи за смесване на сухите и мокрите съставки и отделна купа за приготвяне на фростинг. Кейкът се съхранява няколко дни в хладилник.
За тестото са необходими 1 чаена чаша нарязани на ситно запържени на сух тиган орехи, 2 чаши брашно, 2 чаши захар, 1 чаена лъжичка сода, половин чаена лъжичка сол, 1 чаена лъжичка канела, 3 големи разбити яйца, ¾ чаша олио, 2 ванилии, 240 г нарязан на ситно ананас от консерва, 4 намачкани банана.
Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе две кръгли тави с диаметър около 22 сантиметра. Намажете с масло и поръсете с брашно или постелете с хартия за печене.
Смесете в голяма купа брашното, захарта, канелата, содата и солта. В друга купа смесете яйцата, маслото, ванилията, намачканите банани и ананасите, и добавете орехите.
Смесете всички съставки, разпределете в двете тави и печете половин час. Проверете с клечка за зъби дали тестото е готово. Оставете блатовете да се охлаждат в тавите.
За да направите фростинг – специален крем за кейка, са ви необходими ¼ чаша масло, 250 г крема сирене, 3 ½ чаши пудра захар, 1 ванилия, половин чаша счукани орехи.
Разбийте на бавна скорост с миксер маслото и крема-сиренето до еднородна смес. Добавете постепенно пудрата захар, като не преставате да разбивате.
Добавете ванилията. Добавете орехите и още веднъж разбъркайте. Намажете този крем между блатовете и след това намажете целия кейк с него.
Коментари