Ако се чудите как да запазите маслините вкусни и ароматни за по-дълго време, вижте някои малки хитринки, които ще ви помогнат.
За половин килограм маслини сместа е следната: 1 ч.л. розмарин или мащерка, 2 с.л. ябълков оцет, 2-3 дафинови листа, 1-2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки, настъргана кора от 1 лимон, 1 средна глава кромид, 4-5 с.л. зехтин.
Сложете всички продукти без оцета и зехтина в подходящ съд. Може да е буркан с винтова капачка или купа. Нарежете лука на кръгчета, чесъна на ситно и го поставете на дъното. Смесете оцета и зехтина и ги разбийте в затворена бутилка.
Сложете подправките на маслините и ги залейте със сместа от зехтин и оцет. Ако е необходимо добавете още зехтин, така че да покриете маслините. Съхранявайте ги в хладилник.
Ако искате да съхраните по-малко количество маслини подходяща е следната марината: 1 с.л. сух босилек, 2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. зехтин. Сложете сместа в буркан с винт, разтърсете енергично, за да се смесят добре съставките. Отново съхранявайте в хладилник и дръжте маслините в маринатата, докато не ги изядете напълно. Може да ги съхранявате и само в зехтин.
Според една гръцка рецепта първо се накисват във винен оцет за един ден и след това се прехвърлят в буркан със зехтин. Имайте предвид, че така ще станат малко по-кисели, ако сте почитатели на този вкус, това е вашият начин за съхранение на маслините.
Ако харесвате лютото, то вижте следната рецепта за пикантни маслини в марината.
Маслини около 700 г, 500 мл зехтин, 80 мл балсамов оцет, 5 сушени люти чушки, 1 лимон и 4 скилидки чесън.
Вземете голям буркан от 1.25 л и го залейте с гореща вода. Поставете маслините. Обелете чесъна и разполовете скилидките, отрежете кората на лимона и я разделете на три тесни ивици. В малка тенджерка загрейте зехтинът, оцетът, чушките и чесъна, лимоновите кори.
Залейте маслините с тази гореща смес, така че те да са напълно покрити. Оставете 1 см разстояние между маслините и капачката. Затворете херметически буркана, консумирайте след 3 дни. В този вид те могат да се съхраняват 3 седмици в хладилник.
Коментари