Мушмула

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Дарт Вейдър
24834k
Мушмули
Голям водоустойчив панер, елипса, кафяв - 29см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Голям водоустойчив панер, елипса, кафяв - 29см
8.20 лв.
Виж ››

Мушмулата (Mespilus germanica) е едно от най-приятните дръвчета, които се отглеждат в дворовете. Освен, че радва окото, плодовете на мушмулата, често подценявани, крият ред достойнства, като вкусен и полезен дар от природата.

Мушмулата е бодлив субтропичен вечнозелен храст или дърво от семейство розоцветни. Има тъмно сива кора на ствола и на клоните, а листата са големи, копиевидни, лъскави, а от долната страна силно мъхести. Цветовете са бели или светло-жълти, със силен аромат.

Мушмулата подобно на дюлята е средно развито дръвче или храст, но с по-малки размери - от 3 до 4 м. Обикновено мушмулата също както и дюлята, в началото на пролетта развива къси леторастчета на върха с цветни пъпки. Цъфти късно и почти страда от пролетните застудявания.

Плодовете на мушмула са малки, сферични, овални или крушовидни, с фин мъх по кожата и сочна кисело-сладка месеста част. Те се изострят към дръжката. Има доста твърди семена, обвити със самото плодово месо и трудно се отделят от него.

Най-често мушмулите имат по-светла или по-тъмна сивокафява кожица, грапава, твърда и жилава. Месестата част вътре е светла на цвят. При дървесна зрялост мушмулите има силно тръпчив вкус и не се консумират. Могат да се хапват едва след като престоят и угният, подобно на дивите круши. Годните за консумация мушмули са мекички и имат приятен сладникаво-кисел вкус. Мушмулите виреят най-добре при умерен климат и всякакви почви, стига да не са крайно бедни и чакълести, защото са влаголюбиви.

Смята се, че родината на мушмулата (Mespilus germanica) е Кавказ, а оттам разпространението й тръгва из цяла Европа. Още от дълбока древност мушмулата е ценена като храна и лекарство. Съществуват исторически данни, които доказват, че плодът е бил култивиран още 1000 години пр.н.е. в страните на Предна Азия и в Западен Китай. Дори древните траки добре са познавали достойнствата на мушмулата.

Към днешна дата мушмули се отглеждат най-много в Калифорния (САЩ), Япония, Испания, Южна Франция, Италия и др. У нас също се среща в изобилие, но като единични дръвчета в дворовете, а не като плантации.

Мушмула и конфитюр

Състав на мушмулата

Мушмулата не бива да се подценява по отношение на съдържащите се в нея полезни елементи. В кафевикавите плодове откриваме голямо количество скорбяла, целулоза, пектинови вещества и органични киселини, от тях предимно ябълчената, лимонената и винената. В омекналите плодове, вследствие на започналата ферментация се образува и оцетна киселина.

Мушмулата е подходяща храна и за диабетици, защото захарите в тези плодове са за сметка на фруктоза и глюкоза Сред витамините, които оказват полезно влияние върху нашето здраве са витамин С, каротин, витамин В1 и В2. Също така в мъхестите мушмули има доста минерални соли – калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и натрий. По хранителна стойност мушмулите се равняват на тези при средните сортове ябълки и круши.

Всъщност химичният състав на мушмулите максимално ги доближава до ябълките, защото в тях се съдържат до 6, 7% ябълчна киселина, 10-19% захар, лимонена киселина, витамин С, танин и ароматни вещества, пектин, фитонциди и др. В листата пък се съдържат доста дъбилни вещества.

Избор и съхранение на мушмулата

Веднъж узрели на дървото, мушмулите са все още негодни за консумация. Трябва да се оставят откъснати да угният, за да добият приятен вкус. Обикновено мушмулите се берат през септември и октомври, като в началото са твърди, но след падане на първите слани, стават по-меки, сладки и ароматни, а тръпчивият им вкус намалява.

Важно е да се берат внимателно, без брулене и тръскане, защото лесно се нараняват. Наберете ли мушмули реди осланяване, трябва да ги поставите в сандъчета или касетки на дебели от 40 до 50 см пластове. Съхранявайте ги на хладно и проветриво място, което ще позволи да се запазят до 2 месеца.

Не разстилайте мушмулите много тънко, защото така лесно ще изсъхнат и ще се спаружат, което ги прави негодни за хапване. Докато мушмулите доузряват, редовно ги преглеждайте и отстранявайте прекалено намачканите и омекнали плодове. В противен случай може да с еобразува плесен, която да повреди и останалите плодове. консумират, тъй като плесенясват и повреждат останалите. Ако оберете мушмулите след слана, по-добре е да ги консумирате веднага, защото по-бързо ще загният.

Сушени мушмули

Кулинарно приложение на мушмула

Най-добре е да хапвате мушмула в прясно и омекнало състояние. Но освен това тези мъхести есенни плодове са популярни у нас за приготвянето на мармалади, конфитюри, сладка, пестили, компоти, сокове. Често се употребяват и в плодови торти и сладкиши. Интересно е да се знае, че от семената се приготвя заместител на кафето. Ако разполагате с по-големи количества мушмули може да ги изсушите на слънце или пък да ги консервирате. Ето една лесна рецепта за вкусен мармалад.

Мармалад от мушмули

Необходими Продукти: mушмули - 3 кг омекнали, захар - 1 кг, карамфил – няколко зрънца, канела – 1 пръчка

Начин на приготвяне: Сварете почистените плодове в малко вода, което ще ги направи още по-меки и ги претрийте през сито или гевгир. Изхвърлете семената и кожичките, а кашата сложете да се вари заедно с карамфила и канелата за около 5 минути. Добавете захарта и бъркайте, докато се сгъсти. Отстранете канелата и разсипете мармалада от мушмули в затоплени бурканчета, които се затварят веднага.

Ползи от мушмула

Редица ползи от консумацията на мушмули, могат да бъдат изброени. Смята се, че плодовете и приготвяните от тях хранителни продукти действат възбуждащо върху жлезите с вътрешна секреция и храносмилателната система, което ги прави особено полезни при намалени функции на тези органи. Мушмулите са препоръчителни при болести на жлъчката, бъбреците и черния дроб.

Органичните киселини в плодовете, от които преобладават ябълчната, лимонената и винената, имат добро влияние върху кръвоносните съдове и нервната система. Ако страдате от при стомашно-чревни разстройства, може да консумирате неомекнали и недоузрели мушмули, заради съдържащите се в тях дъбилни вещества, които действат затягащо. Като контрапункт на зелените, зрелите плодове имат подчертано диуретично действие и са подходящо лечебно средство при възпаление на бъбреците и пикочните пътища.

Добро кръвоспиращо средство е отвара от листата на мушмула (1 супена лъжица на 1 чаша вода. От древни времена мушмулите са уважавани заради способността си да укрепват червата и да подобряват храносмилането. Освен това отвара от листата на мушмули помага при простуда и болки в гърлото. При астма и бронхит се прилага спиртна настойка от мушмула.

Рецепта от Изтока

Смесете 5 размачкани плода, 2 с.л. мед и 100 грама саке (японска 28 градусова водка). Оставете да престои няколко дни и филтрирайте. Приемайте по 100 г 3 пъти на ден преди ядене.

С тази смес може да почистите белите дробове от слуз и да облекчите дишането. Ако я измиете загряна бързо през сламка, помага за премахване на кашлица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
54
45
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
radost
radost
01.11.2013 20:00
перфектно
2
1
Галина
Галина
28.12.2012 18:43
Има нещо неточно в "рецептата от изтока".Как след като сместта е от 5 плода и 100гр. саке след това се пие по 100 грама сутрин, обед и вечер? Рецептата ме интересува, но това не ми е ясно. Моля поправете или обяснете.
3
1
Шанти
Шанти
23.11.2015 00:17
Еми правиш си рецептата три пъти на ден.
0
1