Закони на здравословното хранене
Laws of healthy eatingZakoni zdrave ishrane
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Закони на здравословното хранене

Закони на здравословното хранене

Здравословно хранене
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Храната и културата на хранене също имат своите особености и е необходимо да ги спазваме, ако желаем да започнем здравословен начин на живот. Ето и какви са законите на здравословното хранене:

1. Много е важно да похапвате плодове преди основното хранене – те се разграждат много по-бързо от всякакъв друг вид храна и трябва да се ядат поне час преди друг вид храна.

2. Не пържете – задушавайте, варете, дори печете, но избягвайте пържените храни. Те натоварват стомаха прекалено много, освен това за мазни. А добре приготвеното печено месо може да бъде също толкова вкусно, както и пърженото.

3. Забравете снакс, чипс и всякакви други видове гризини с неясно съдържание и качество. Много по-добре е да похапнете някакъв плод, вместо такъв вид „храни”. Той ще ви донесе необходимите съставки за организма.

4. Трябва да има разнообразие в храната – ако обедното ви меню е включвало картофи, добре е вечер да похапнете ориз, например. Не е добра идея да похапвате едно и също нещо два пъти на ден.

5. Когато искате да похапнете нещо месно, не си купувайте кренвирши или кайма с неясно съдържание. По-добре си купете месо, а каймата си я купувайте прясна и кълцана от специализирани магазини за месо.

Закуска в леглото

6. Закусвайте задължително при това обилно. Това действително е най-важното хранене за деня – дава ви достатъчно сили за всичко, което сте планирали.

7. Вечеряйте до 18 часа всеки ден, след това не бива да консумирате никаква тежка храна. Ако все пак огладнеете хапнете плод, но не непосредствено преди да си легнете.

8. Трябва да пиете много вода – повечето хора пренебрегват водата и нейните свойства. Колкото повече вода пиете през деня, толкова по-добре е това за вашия организъм.

9. Правете ежедневни разходки – дали ще отивате на работа пеша или ще отделяте време след това, но е много важно да се движите ежедневно.

10. Не се чувствайте виновни, ако някое от правилата е престъпено – опитайте се да не се повтаря, но в никакъв случай не изпитвайте вина или не се наказвайте като се ограничавате от нещо.

11. И въпреки, че не е добре да похапвате гризини или вафли в случай, че все пак ви се преяде нещо, което не е причислено към здравословната храна – хапнете, не е необходимо да се тормозите и да мислите за него цял ден. По-добре за организма е да си хапнете и да наситите желанието му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest