gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Проблеми с храносмилането

Проблеми с храносмилането

DesislavaDesislava
Новак
217468
Проблеми с храносмилането
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Ето резюме на осемте най-нови медицински причини, които могат да подскажат за общи стомашно-чревни и храносмилателни проблеми.

Киселинен отлив

Симптомите на рефлукс, като киселини, са сред най-честите храносмилателни вреди. Според едно шведско изследване 6 % от хората изпитват симптомите на рефлукс веднъж месечно и 14 на сто от тях са имали поне веднъж седмично. Такива чести симптоми могат да посочат наличие на гастроезофагеалната рефлуксна болест. Освен че е болезнена гастроезофагеалната рефлуксна болест може да навреди на хранопровода с течение на времето или дори да доведе до рак на хранопровода.

Киселини в стомаха

Киселините обикновено се определят като горещина или парене, което се издига от центъра на коремната област в гърдите или в под гръдната кост или гръдната кост. Те могат да бъдат придружени от кисел вкус в устата /или хиперсаливация/ или дори намирането на храна или течност в устата ви, особено през нощта.

Бременност, някои лекарства, както и употребата на алкохол или определени храни могат да предизвикат киселини. Деца под 12 години, както и някои възрастни могат да имат гастроезофагеалната рефлуксна болест без киселини в стомаха, вместо това изпитват подобни на астма симптоми, затруднено преглъщане или суха кашлица.

Пептична язва

Ако имате необяснима болка в стомаха, помислете за това преди да посегнете към болкоуспокояващо - трябва да сте сигурни че нямате пептична язва. Ако мислите, че имате пептична язва в някакъв момент трябва да се тествате за хеликобактер пилори, съветват експерти. Нарушаване на защитния слой и слузта на стомаха, предизвикани от тази бактерия, причинява язви, които са рани в лигавицата на стомаха или на първия участък от тънкото черво.

Други причини са тютюнопушене, което може да повиши стомашната киселинност и прекомерната употребата на някои лекарства. Употреба на алкохол може да бъде фактор, но не е ясно дали това само по себе си може да доведе до язва. Старата теория обвинява фактори като стрес, което не е напълно погрешно. Стресът може да влоши симптомите на пептична язва и да забави излекуването.

Ако не се лекува, язвата може да доведе до вътрешни кръвоизливи и могат да се появят дупки в тънките черва или стената на стомаха, което може да доведе до сериозна инфекция. Съединителната тъкан, унищожена от язвата, може също така да блокира храносмилателния тракт.

Камъни в жлъчката

Бъбреци

Само една четвърт от хора с камъни в жлъчката обикновено се нуждаят от лечение. Това е късмет, защото всяка година близо 1 милион американци са диагностицирани с тези малки камъчета, които са главно от холестерол и жлъчни соли. Да се отървем от тях, обикновено изисква отстраняване на жлъчния мехур, една от най-честите операции в САЩ.

Отстраняване може да бъде необходимо, ако камъните са рискови за възпаление или инфекция на жлъчния мехур, панкреаса, черния дроб. Това може да се случи, ако камък от жлъчния мехур заседне и блокира потока в каналите между черния дроб и тънките черва.

Болката от камъни в жлъчката, обикновено идва бързо в горната дясна част на корема, между плешките, или под дясното рамо и означава пътуване до спешното, тъй като може да се появи и треска, повръщане, гадене или болка с продължителност повече от пет часа. Затлъстяването е рисков фактор за камъни в жлъчката и това е теория, която твърди, че те се развиват заради недостига на фибри и излишъка от мазнини в диета.

Непоносимост към лактоза

Между 30-50 млн. души по света са с непоносимост към лактозата, което означава, че им липсват ензимите, необходими за храносмилане на основната млечна захар. Симптомите варират по тежест от човек на човек, те включват спазми, подуване на корема, газове, гадене и диария. Те обикновено се появяват от 30 минути до два часа след консумацията на млечни продукти.

Дивертикулит

Пуканки, царевица

Според проучване от три до пет американци на възраст над 70 имат необичайни издутини, наречени дивертикули, някъде в стената на чревния тракт. Лекарите отдавна съветват хората с дивертикули да избягват ядки, царевица и пуканки защото тези храни ще попаднат в подутината по време на храносмилане и ще създадат хаос.

Възпалителни заболявания на червата

Хората с болест на Крон или улцерозен колит - двете най-често срещаните възпалителни заболявания на червата, се оплакват от болки в корема и диария и понякога изпитват анемия, кървене от ректума, загуба на тегло или други симптоми. И двете нарушения могат да възникнат от своенравната имунната система, което води до това тялото да атакува стомашно-чревния тракт.

Цьолиакия

Проблеми с храносмилането

Около 1% от населението има цьолиакия, автоимунно заболяване и нарушение на храносмилането. Страдащите не са в състояние да ядат глутен - протеин, съдържащ се в ръж, ечемик, пшеница. Симптомите варират при всеки човек, но включват: коремна болка и подуване на корема, хронична диария, повръщане, запек и бледи, вонящи или мастни изпражнения.

Докато няма лек, хората могат да управляват цьолиакията чрез преминаване на безглутенова диета. В рамките на няколко седмици възпаленията в тънките черва ще отшумяват, макар че случайното ядене на продукт с глутен може да доведе до обостряне по всяко време.

Запек

Запекът е най-добре да се избягва чрез редовни упражнения и диета с високо съдържание на фибри от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. За по-възрастните хора, които са склонни да получават запек по-често, трябва да се уверят, че се хидратират правилно и да са наясно с всички лекарства, които могат да го предизвикат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest