Как да си приготвим домашна майонеза
Kako napraviti domaći majonezКак приготовить домашний майонез
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим домашна майонеза

Как да си приготвим домашна майонеза

Видове майонеза
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Както при всякакви други хранителни чудеса, така и при майонезата е ясно, че домашна е най-вкусна. Но за да успеем да я направим плътна, без усещането на отделните съставки и вкусна е нужен майсторлък, който не се отдава на всяка домакиня. Успокоителното е, че ако не се получи, винаги можем да си купим от магазина.

Но не се отказвайте лесно – всичко се получава с опити. Най-важният съвет за направата на вкусна домашна майонеза е да я разбиете добре, но в днешно време вече спокойно можете да използвате блендер или пасатор – те ще ви отменят достойно.

Миксерът не е добра идея, защото пасаторите и блендерите имат ножове, които ще възпрепятстват пресичането на майонезата. Другото, което трябва да вземете под внимание е да не използвате яйца, които да са абсолютно пресни и непосредствено сте извадили от хладилника – оставете ги на стайна температура да се отпуснат.

Млечна майонеза

Необходими продукти: 1 ч.ч прясно мляко, 2 ч.ч. олио, щипка сол, ¼ ч.л. лимонтузу

Начин на приготвяне: Разбивате всички продукти заедно. Получената майонеза става много вкусна, доста по-лека от другата, която съдържа яйца. Имайте предвид, че може да стене доста течна като консистенция.

Домашна майонеза

Майонеза с яйца

Необходими продукти: 3 яйца, олио, 1 ч.л лимонтозу, 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне: Слагате продуктите в компотен буркан, като мазнината трябва да бъде до горната свивка на буркана. Започвате да разбивате с пасатор като е много важно, за да се получи добра майонезата, да разбивате постепенно отдолу нагоре. След като продуктите се уеднаквят майонезата е готова. По желание може да си добавите горчица, чесън на прах, някакви ядки.

Ако не разполагате с пасатор или блендер, можете да я разбиете и ръчно, но е добре да бъркате само в едната посока – иначе има опасност майонезата да не се получи, защото се е пресякла.

Майонеза с босилек

Необходими продукти: 1 яйце, 1 ч.ч олио, ½ ч.л лимонов сок, босилек, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Първо разбивате яйцето заедно с лимоновия сок и солта, постепенно добавяте олиото на тънка струйка. Накрая слагате подправките и обърквате докато се разнесат. Можете да добавите и други подправки, например счукан чесън и малко къри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
45
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Вкусотия
Вкусотия
09.02.2015 12:03
Направих млечна майонеза и стана перфектна много ми хареса. :-)
0
0
стефка
стефка
24.02.2014 13:05
Нужно ли е толкова много олио
0
0
Стефан
Стефан
05.10.2014 09:33
Ами такава е рецептата. Може и с по-малко олио - става по-лека и по-мека. С повече олио е по-твърда.
2
0
Людмила
Людмила
03.12.2013 12:17
направих и аз за първи път майонеза.получи се супер.пробвах обаче с цяло яйце а не само с желтъка,добавих малко отцет разбърках много добре с пасатора с железни ножчета и после помалко добавях олиото и то си се сгъсти без някъкъв пролем малко сол и готово.само че се усещаше вкуса на олиото ако някой даде съвет как да се премахне вкуса на олиото ще съм многоо благодарна.пробвах отделно с зехтин не ми хареса,можеби жехтина ми не беше подходящ.
2
0
Стефан
Стефан
15.02.2014 07:37
Вероятно олиото не е добре рафинирано или е престояло. Аз скоро попаднах на такова. Опитай първо на вкус и тогава бъркай майонеза.
0
0
Гената
Гената
14.01.2014 11:44
Пробвай с хубаво олио.Зехтин се слага много малко ако искаш само за да овкуси,иначи само със зехтин ще горчи.
2
1
Станислав
Станислав
14.10.2013 21:18
добре де ако си сложил вси4ки съставки и неще да се згастява какво правим
0
0
Стефан
Стефан
15.02.2014 07:45
Ако ползваш пасатор или друг механичен уред, напор. миксер, задължително трябва да се сгъсти. Ако не, то вероятно майонезата е пресечена. Тогава колкото и да бъркаш, все си остава течна. Ако това се случи, първо се опитай да откриеш грешката си, защото не може да вършиш едно и също, а да очакваш различни резултати. Почисти съдовете и направи майонеза с 1 яйце, като спазваш всички условия и най-вече пасатора първо да разбие яйцето и тогава да започне да засмуква и олио. Това може да стане само ако олиото е над яйцето и пасатора се задържи в най-долно положение, опрян в дъното за 10-15 сек. Когато се получи гладка емулсия, започни да издигаш. Стане ли майонеза, при непрекъснато бъркане, може и с миксер с бъркалки, на тънка струя прибавяй пресечената майонеза и тя ще се оправи, става си идеална. И това съм го правил доста пъти. Успех!
2
1
Стефан
Стефан
21.09.2013 10:30
Между впрочем, съветите на Диан също са много полезни. Не съм съгласен само с това, че с пасатор с ножове се пресича - по-долу обясних причините за пресичането, а с ръка ако още в началото плиснете повече олио, пак може да се пресече.
0
0
Стефан
Стефан
21.09.2013 10:20
Като любител на майонезата, искам и аз да дам свето мнение.
Майонеза правя от 11-12 годишен (а вече съм на 57). Майка ми помагаше, а аз бърках с дървена лъжица с часове, в една посока и добавях олиото отначало капка по капка. Използвахме само жълтъци. После с миксер. След като се разбият жълтъците, олиото се сипва отначало на тънка струя (при непрекъснато разбиване), а после и по повечко.
От много време обаче я карам с пасатор с ножове. Отначало имаше и провали, но последните години се получава на 100%, при това с цели яйца. Яйцата вземам директно от хладилника, както са студени. Но поради високата производителност и бързото смесване при използване на пасатор, трябва да се съобразим с някои особености. Олиото не трябва да се смесва бързо с яйцата. Ето някои важни правила:
1. Установих, че оптималните пропорции са на едно яйце да се добавя олио до 200 мл общ обем. Например 2 яйца и олио до шийката на конфитюрен буркан 400 мл. или 4 яйца и олио до шийката на компотен 800 мл. буркан. С повече олио майонезата става по-твърда, но ако се разбие докрай Ако не се разбие напълно става по-мека, но твърде мазна. С малко олио не може да се сгъсти достатъчно. Все пак е въпрос на предпочитания.

2.Първо се слагат внимателно яйцата на дъното на съда. Важно условие: Яйцата да покриват дъното. Ако на дъното има и олио, вероятността за неуспех е голяма. Аз при опити да направя майонеза с 2 яйца в компотен буркан се сблъсках с 90% провал. Същата технология, но в конфитюрен буркан става винаги. Сега използвам чашата, която върви с пасатора.
Поставете сол. Лимонена киселина или сок от лимон. Ако обаче е купешки, а не изстискан от мен, предпочитам лимонтозуто - съдържанието е същото, но без излишни добавки. По желание - 1 ч. л. дижонска горчица, чесново брашно, чер пипер или каквото там си искате. Долейте внимателно олио до нужния обем, без то да се смесва с яйцата.

3. Спуснете ножа на пасатора до дъното. Включете на макс. и задръжте !!! пое 10-15 секунди, докато се получи гладка смес на дъното. ТОВА ЗАДЪРЖАНЕ СЪЩО Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ! Вдигайте бавно нагоре пасатора и после с бавни движения нагоре-надолу разбийте, докато се сгъсти. Обикновено става толкова гъста, че Трябва от време на време на се премесва с лъжицата, за да я достигне пасатора.

4. Наливате една малка студена, двойна или тройна, поднасяте на масата и... да Ви е сладко. Аз преди разделях на три и с едната част-хайвер с грис, с другата - руска салата, а третата смесвах с цедено кисело мляко и подправки. По Коледа това беше задължителна част от трапезата.
7
0
Диан
Диан
30.06.2013 18:39
Напълно вярно е че пасаторът не бива да е с ножове- 80 % ще ви се пресече майонезата.
Съотношението между яйца и олио е важно.
Ако искате тежка и мазна майонеза сложете 3 яйца на буркан олио. Ако искате супер гъста майонеза слагайте малко яйца. Едно яйце на буркан и пасаторът ви ще прегрее. Става толкова гъста че може да си направите топчета от нея :)
Пресечената майонеза винаги може да оправите като разбъркате едно яйце със 100 грама олио - това не се пресича никога. После с бъркалка за яйца бъркате и добавяте пресечената майонеза като е за предпочитане да добавите първо твърдата част и после течността (няма да има твърда част и течност ако сте прекалени оптимисти и не спирате да въртите пасатора след като сте видяли че майонезата се пресича).
С ръка никога не се пресича, но и не става толкова гъста колкото с пасатор. Успех.
1
3