Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим мътеница

Как да си направим мътеница

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Мътеница

Мътеницата е наричана още бутаница или мътàн. Представлява млечна напитка, подобна на айрана, традиционна за България. Но в никакъв случай не трябва да се бърка с айряна. Получава се при процеса на домашно извличано масло, получено от равни количества прясно и кисело мляко.

В най-обичайния вариант се прави от краве мляко, но не е изключено да бъде направена и от козе, овче и биволско мляко. Разликата с айряна е и още в по-гъстата му консистенция, и наличието на по-голям процент масленост. Съхранява се главно на хладни места.

Вкусът на прясната мътеница е сладък, но след ден-два ферментация добива типичният си кисело-резлив вкус. В миналото мътеницата е била широко разпространена, най-вече в летните месеци. В последните години обаче тази напитка е изместена от айряна, най-вече заради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население, както и заради по-лесния и бърз начин на приготвяне.

Мътеница

Необходими продукти:

Равни количества прясно и кисело мляко (може да се приготви и само от кисело мляко), подходящ съд – бутин (цилиндричен дървен съд с бутало или такъв от алуминий, с въртяща се дръжка; може да използвате и най-обикновен буркан от 0.8 мл. ), вода.

Домашна мътеница

Начин на приготвяне:

Млеката се поставят в избрания съд, като температурата им трябва да е около 36-38 градуса, за да се отдели по-лесно маслото. Добавя се и малко количество вода, около 1:3 спрямо количеството на млякото. Започва да се „бие” с буталото или да се клати буркана, около половин час. Целта е на повърхността да се образува жълт слой масло.

То се обира и течността под него е мътеницата. Тя е вторичен продукт, получен при отделяне на маслото от млякото. Охлажда се и е най-добре да се остави няколко дни да ферментира. Тогава е най-добра за пиене, тъй като вкусовите и и полезни качества се засилват многократно.

Има много рецепти, включващи мътеницата. Поради трудното и откриване обаче, е най-добре да си я направите домашна. Ако не стане от първия път не се отчайвайте - на нашите баби и дядовци са им коствали години да усвоят тази технология.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
теодора
теодора
18.03.2013 08:15
от години си правя домашно масло от събрания каймак на сварено домашно мляко, с мътеницата правя хляб в хлебопекарната и става много вкусен
12
0