Обработка на месото от диво прасе
Processing Meat from Wild Boar
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Обработка на месото от диво прасе

Обработка на месото от диво прасе

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Обработка на диво прасе
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Месото от диво прасе е било храна за хората още от древни времена, много преди да започне отглеждането на домашни прасета. То е хранително и много полезно.

Месото от диво прасе има по-изразен вкус от това на домашното прасе, приготвено, то се отличава от свинското с красивия си цвят с розов оттенък и с приятния си аромат.

Но приготвянето на месото от диво прасе има своите особености. То се препоръчва за приготвянето на основни ястия. Месото на възрастните мъжки диви прасета е доста по-жилаво и с неприятна специфична миризма, за разлика от месото на младите диви прасета.

Свинска пържола

За да подготвите месото на дивото прасе за готвене, трябва да почистите кожата от четината. Дори да е почистена предварително, може да са останали косъмчета.

За целта кожата се пърли с огън и след това останалите косъмчета се вадят с пинцета. Препоръчително е да използвате за готвене месото на млади животни, което не трябва да се кисне в марината, за да се отстрани неприятния му мирис.

Но ако използвате месото на по-възрастни животни, оставете го да кисне 7-8 часа, а най-добре – едно или две денонощия в 2-процентов разтвор на оцет във вода. При готвенето на месото от диво прасе трябва да се знае, че вкусът му се подчертава най-добре от червен и черен пипер, лимонов сок и горчица.

Печено свинско

Месото от диво прасе съдържа антиоксиданти, които стабилизират нивото на кръвната захар. То съдържа много фосфор и е много полезно да организма, тъй като е нискокалорично и има минимално съдържание на холестерол.

Вкусни са котлетите от диво прасе, които се отрязват от средната част на тялото, като се отделя месо с кост от ребрата. Получените котлети се начукват с дървено или метално чукче, за да омекнат и да станат по-плоски, след това се посоляват и се пържат.

Шницели се оформят от задните бутове, от които се отрязват парчета без кости. Плешката се ползва за печене на цяло парче месо.

Преди печене е много добре да се натърка месото от диво прасе със скилидки чесън, това му придава много приятен вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest