Карамбола представлява плодът на дървото Averrhoa carambola, което принадлежи към семейство Киселичеви. Познат е още под наименованието звезден плод. Родината на карамболата са Молукските острови и остров Цейлон. В дивата природата карамболата се среща в гористите райони в Индонезия.
Култивирани сортове от карамбола се отглеждат в Индонезия, Индия, Южен Китай, Филипините, някои части на САЩ и Виетнам.
Плодът на карамболата е месест, оцветен в различни нюанси на жълтия цвят. Големината на плода варира – от кокоше яйце до голям портокал. При напречно разрязване се получава отрязък във формата на звезда, оттам идва и наименованието му “starfruit”, което в превод означава звезден плод. Вкусът на карамболата се определя на нещо средно между ябълка, слива и грозде.
Видове карамбола
Съществуват два основни вида карамбола – първият е с по-дребни плодове, които са кисели и с много силен аромат; вторият е с по-едри плодове и мек вкус, с ниско съдържание на оксалова киселина. Именно тя дава киселия вкус на плодовете.
Състав на карамбола
В състава на звездния плод влизат органични киселини, витамини В1, В2 и В5, витамин С, бета каротин, минералите калций, желязо, фосфор, натрий, калий.
100 г карамбола съдържат 31 ккал, 6.7 г въглехидрати, 0.3 г мазнини, 2.8 г фибри, 1 г белтъчини.
Избор и съхранение на карамбола
Избирайте плодове карамбола, които имат равномерен жълт цвят на кората и кафеникави ръбчета. Наситено кафяв цвят по ръбовете и оранжево оцветяване по кората са показател за прекалено дълго престояване на плод и загуба на така характерните аромат и вкус.
Ако по кората има зеленикави оттенъци, това означава, че вътрешната част все още не е добре узряла. В такъв случай може да оставите карамболата да дозрее в домашни условия.
Все още зелените плодове трябва да се оставят на стайна температура, но добре узрелите поставете в найлонов плик в хладилник.
Карамбола в кулинарията
Узрелите плодове карамбола могат да се консумират пресни. Кожата на карамболата е годна за консумация, а месестата част е много сочна и леко стипчива. Някои сортове са сладки, а други – леко кисели. Ако решите може да добавите карамболата към салати, морски дарове и ястия с авокадо или пък пица.
В Китай карамболата се консумира в комбинация с риба, а на Малайският полуостров задушават плодовете с карамфил и захар, а понякога и ябълки. Зелените плодове карамбола се мариноват като туршия или се варят заедно със скариди – нещо типично за Тайланд.
Във Филипините много често използват сока от карамбола за овкусяване. Цветовете на карамболата са кисели и се прибавят към салати на остров Ява. В Индия пък се приготвят под формата на различни консерви. Карамболата е перфектен вариант за декорация и украса на плодова салата, торти, мелби, коктейли. Неповторимата му звездовидна форма ще придаде екзотичен изглед на всяко едно ястие.
Ползи от карамбола
Карамболата притежава не само атрактивен външен вид, но и важни здравословни качества. Карамболата има много добро антимикробно и антиоксидантно действие. Добър източник е на фибри и спомага за намаляването на холестерола и високото кръвно налягане.
Полезен е за зъбите и венците, защитава организма от различни инфекции. Карамболата е един от най-подходящите плодове за спазващите диетични режими.
В азиатската народна медицина се използват листата и цветовете на карамбола. Интересен факт е, че сокът от киселите плодове карамбола съдържа оксалова киселина и премахва петна от дрехите. С парченце карамбола може да полирате продукти от месинг и мед.
Вреди от карамбола
Не прекалявайте с консумацията на карамбола, ако страдате от гастрит, язва на дванадесетопръстника, ентероколит, защото в противен случай може да възникнат неприятни симптоми. Освен това голямото количество оксалова киселина, което съдържа карамболата, може да наруши солевия метаболизъм в организма и да се получат бъбречни проблеми.
Коментари