Кафе от цикория

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кафе с Цикория

Всички пием кафе, така необходимо за сигурно събуждане, а и така подходящо за всяка среща с приятели навън. Пием го, за да се ободрим, за да се събудим, за да сме щастливи. Някои от нас си позволяват по 2-3 и повече чаши на ден. С времето обаче пиенето на кафе се превръща в зависимост. А като всяка зависимост, така и прекаляването с кофеина вреди на организма ни.

Кафето от цикория е основата на кафе „Инка” – познато на по-възрастните. То представлява смес от жълъдово брашно със цикория. Изсушеният и изпечен корен на цикорията съдържа 98% инулин, който е напълно разтворим във вода пробиотик.

Той подпомага усвояването на елементи, като калций и магнезий, подобрява храносмилането, и най-вече – зарежда организма с нужната енергия. Кафето от цикория е перфектният заместител на обикновеното кафе. Особено, ако здравословното ви състояние го изисква. Хранителните навици се утвърждават с повторение.

Диворастящата цикория се предлага по билковите аптеки и има по-силни лечебни свойства от градинската. От цветовете и стръковете се приготвят запарки, като 1-2 чаени лъжички от билката се слагат на чаша вода.

Приготвяне на Кафе

Интересното при цикорията е, че всичките и части имат сходен лечебен ефект. Цветовете са по-добри при неврастения, а корените подобряват храносмилането и помагат при проблеми с жлъчката.

Цикорията съдържа полизахаридa инулин, фруктоза и гликозидa интибин. Съдържа и множество витамини, като B1, B2, PP, C, както и холин, протеини, пектин, дъбилни вещества, органични киселини, каротини, минерали и микроелементи. Не само, че не съдържа кофеин, а напротив – подобрява функциите на организма, като го обогатява с гореизброените елементи.

Продължителната употреба на кафе от цикория регулира стойностите на кръвна захар, понижава нервното напрежение и уравновесява нивата на кръвното налягане.

Цикорията се използва не само заради ободрителните си качества, заради които е перфектен заместител на кафето. Тя също така има способността да пречиства кръвта. Поддържа нивата на мазнините и токсините, като ги вкарва в норма в случаи на преяждане или ги пречиства, в случаи на прекомерната употреба на алкохол. Комбинира се перфектно с всички лекарства и медикаменти, като дори засилва техните действия.

Най-голямо признание цикорията получава при лечението на заболявания на стомашно-чревния тракт, както и на черния дроб.

Ако досега не сте пробвали кафе от цикория - пробвайте. Ще се учудите от екзотичния вкус и нищо чудно да решите да пиете само такова кафе за в бъдеще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest