Леща

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Леща в чувал
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Лещата е бобово растение, и по-точно семена от растение, чието ботаническо име е Lens ensculenta. Лещата расте във вид на шушулки, всяка от които съдържа едно или две семена.

Лещата се класифицира в зависимост от това дали семената ѝ са големи или малки по размер. Познати са десетки разновидности, които се отглеждат. Докато най-често срещаните видове са или зелена или кафява леща, тя също може да се намери и в черни, жълти и червено-оранжеви цветове - съответно:

- черна леща;

- червена леща;

- жълта леща.

Смята се, че лещата се е появила първоначално в Централна Азия, като е била използвана още от праисторическите времена. Тя е една от първите храни, които някога са били култивирани. Семена от леща, датиращи от преди 8000 години, са били открити в археологически обекти в Близкия изток. Лещата също е спомената и в Библията. Преди 1-ви век от новата ера лещата е въведена в Индия, където се използва за направата на традиционно силно подправено ястие, известно като Дал. В много католически страни лещата е била използвана като основна храна по време на Великия пост. В момента водещите търговски производители на леща са Индия, Турция, Канада, Китай и Сирия.

Състав на леща

Лещата е отличен източник на молибден и фолат. Тя е много добър източник на диетични фибри и манган, както и добър източник на желязо, протеини, фосфор, мед, тиамин и калий. 1 чаша леща или около 198 г леща съдържат 229 калории, 17.86 г протеини и 0.75 г мазнини.

Видове леща

черна леща
Снимка: Febdec

Лещените зърна имат разнообразни размери и цветове, които варират от жълто и червено-оранжево и стигат до кафяво и черно. Съществува и зелена леща. Най-разпространената и съответно най-евтина леща е кафявата, наричана още континентална и египетска. Тя има по-слаб вкус в сравнение с другите и лесно се разкашква при варене. Все пак този неприятен нейн недостатък може да се избегне чрез добавянето на олио във водата.

Друга много популярна леща е червената. При подлагане на термична обработка тя променя цвета си към златисто жълт. Отличава се със сладък вкус. Подходяща е за яхнии с леща, супи с леща и пюрета.

Най-скъпия представител на лещата е зелената ѝ разновидност, наречена още френска леща. Тя е месеста, с много интензивен вкус и остава твърда, дори след варене. Това е прави идеална за приготвянето на салати с леща.

Един от най-атрактивните сортове леща е белугата. Наречена е така, защото по време на готвене черните зрънца стават лъскави като едноименния хайвер.

Избор и съхранение на леща

Избирайте леща, която е лъскава и без черни петна. Ако пликът е прозрачен, огледайте за малки боклуци и червейчета и ако ги има - не купувайте от този вид. Огледайте плика и за срок на годност.

Необходимо е лещата да се съхранява в херметично затворен контейнер на хладно, сухо и тъмно място. Съхранявана по този начин, тя се запазва годна за период до 12 месеца.

Кулинарна употреба на леща

Леща яхния на фурна

Лещата е типично ястие за българската трапеза. Може да се приготвя във формата на чорба, яхния, с или без месо. От леща се правят и зеленчукови кюфтета, някои салати. Лещата може да се използва за пълнеж на чушки, а печената яхния от леща на фурна е много вкусно и полезно ястие.

В редица държави лещата се приготвя смесена с ориз. В Средния Изток подобно ястие е муджадара, при което към лещата се прибавя задушен в растителна мазнина лук.

Вкусът на лещата се допълва най-добре от анасоновите подправки и най-вече резенето. Традиционната българска леща чорба се овкусява с чесън и чубрица. Чесънът се слага и в шотландската рецепта за леща яхния, но в нея се добавя и дафинов лист.

В мароканската супа, наречена Харира, лещата се съчетава с нахут, канела, агнешко месо, шафран и кориандър.

Лещата може да се подправи и с лимонов сок, магданоз, червен пипер и кимион.

Лещата яхния може да бъде напълно постна или комбинирана с пилешко или свинско месо.

Ползи от леща

Гъста супа от леща

Лещата, която е малък, но силно хранителен член на семейство бобови, е много добър източник на вещества, които водят до понижаване на холестерола. Лещата не само спомага за по-нисък холестерол, но е и от особена полза при нарушение нивата на кръвната захар, тъй като нейното високо съдържание на фибри, позволява на нивата на кръвната захар да нарастват бързо след хранене.

Приносът за здравето на сърцето на лещата се крие не само във високото съдържание на фибри, но и в значителното количество фолати и магнезий, което тя съдържа.

Високото съдържание на фибри в лещата води до снабдяване на организма с енергия при стабилизиране нивата на кръвната захар. Допълнителната енергия, която предоставя лещата се увеличава и от високото ѝ съдържание на желязо.

Вреди от леща

Лещата съдържа естествени вещества, наречени пурини, които са открити в растения, животни и хора. При някои индивиди, които са податливи на пуринови проблеми, прекомерният прием на тези вещества може да причини здравословни проблеми.

Тъй като пурините могат да бъдат разпределени под формата на пикочна киселина, свръх натрупването на пурини в организма може да доведе до натрупване на излишък от пикочна киселина. Здравословните проблемите, свързани с този излишък, са образуването на бъбречни камъни от пикочна киселина и развитие на подагра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest