Кале /Kale/, познато още като грюнкол, кейл, е растение от вида Brassica oleracea, към който принадлежат още брюкселско зеле, броколи, карфиол и обикновеното зеле.
Има зелен цвят и приятен вкус. То е изключително популярно, като по целия свят има разновидности в сортовете. Грюнкол широко се използва за салати и готвени ястия в Европа, Тайван, САЩ, Русия, Централна и Югоизточна Африка. В Япония е популярна хранителна добавка.
Кале понася добре зимните температури, поради което е идеалната свежа храна през зимата, когато пресните зеленчуци са най-вече от парниците. Грюнкол понася много добре замръзването, а интересен факт е, че след това вкусът му става по-добър и ароматен. Смята се, че калето е по-близо до дивото зеле, отколкото е до питомните му събратя.
Състав на кале
Кале е изключително богато на витамини и минерали, което го прави изключително подходящо за човека. Съдържа голямо количество каротеноиди, витамини С, К, А, желязо, калций, манган, фосфор, мед.
Този вид зеле е богат на влакна и целулоза, а при нараняване /рязане, дъвчене/ образува сулфорафан – вещество с високи антибактериални и противоракови свойства. Кале е източник на индол-3-карбинол, който стимулира възстановяването на ДНК в клетките. Важна подробност за грюнкол е, че съдържащите се в него витамини и минерали директно се абсорбират от организма.
Една порция кале съдържа около 36 калории, 40% от дневната нужда магнезий, 15% от витамин В6 и калций, 180% от витамин А, 200% от витамин С и цели 1020% от витамин К. Това му съдържание го прави изключително подходящо за всякакви диети за отслабване.
Избор и съхранение на кале
Кале е зимно растение. Внимавайте, защото, както всеки друг листен зеленчук, така и калето има способност да натрупва нитрати в листата си. Когато са гледани в оранжерии и парници, този риск се повишава.
Преди да закупите иначе така полезния зеленчук, се убедете в условията на отглеждането му, ако е възможно. Онези, които има повишена киселинност в стомашно-чревния тракт трябва да бъдат внимателни. Кале не се среща в масовите магазини, но за сметка на това се отглежда много лесно. Единствено, трябва да си набавите семена от полезния продукт.
Готвене на кале
Кале се използва както в суров вид за салата, така и в ястия с термична обработка. Има сочен и наситен вкус, който може да се допълни от силни подправки – соев сос, пипер, винегрет. Отива си със силно ароматни сирена и бекон.
Грюнкол е подходящо за сотиране с чесън и зехтин. Поднесете го под формата на салата с пилешко, яйца, твърдо сирене и пресни подправки. Друга салата, която може да се поднесе е с грюнкол, крутони и пармезан. Този вид зеле се готви много лесно и за щастие няма опасност да го преварите.
Готвенето на пара и пърженето слабо намаляват съдържанието на полезни вещества в кале, но при варене, нивата им значително се намалява. Поради тази причина, избирайте първите два начина за термичната обработка на растението, за да си набавите максимално полезни вещества от него.
Ползи от кале
Кале е с много високо съдържание на калций, поради което се препоръчва за консумация от възрастни хора, при които има повишен риск от чупливост на костите. Полезен е за жени в менопауза поради същата причина. Хубаво е да се консумира от хора, които страдат от остеопороза или други заболявания с намалено съдържание на калций.
Редица проучвания сочат, че решението на сериозния проблем остеопороза всъщност е в растителната храна. Калцият в това растение, както и редовните физически упражнения, предпазват от развитието на тази коварна болест.
Калето предпазва от рак на кожата, гърдата и простатата. Това му действие е възможно, защото подпомага ензимите, които работят за детоксикацията на организма и се бори с вредното действие на свободните радикали.
Подобрява обмяната на веществата и може да се включи в хранителен режим срещу затлъстяване. Действа детоксикиращо, подобрява храносмилането и стимулира естествената перисталтика на храносмилателния тракт. Както стана ясно, при нарязване и дъвчене растението образува сулфорфан, който е ценно вещество с много високи противоракови и антибактериални свойства.
Индол-3-карбинолът в калето стимулира възстановяването на ДНК в клетките и според проучвания, проведени върху лабораторни животни, има антиоксидантен, противораков и антиатерогенен ефект. Последният ефект означава, че калето възпрепятства развитието на атеросклероза.
Вижте и как да направите вкусен и по-полезен чипс от кейл.
Коментари