Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за плодови тарти

Идеи за плодови тарти

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Плодови тарти
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л-21%
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
74.26 лв.

Плодовите тарти са вкусен десерт, с който може да зарадвате цялото си семейство и приятелите си. Плодовите тарти не само са вкусни, но също така са и много красиви и са радост за окото.

За да направите кайсиева тарта, ви е необходима форма за печене с диаметър 24 сантиметра и височина 5 сантиметра.

Необходими продукти: 400 грама кайсии, сока на един лимон, 100 грама бяла захар, 50 грама кафява захар, 100 грама масло, щипка канела, 1 опаковка бутер тесто.

Начин на приготвяне: Кайсиите се почистват от костилките и се напръскват със сока от половината от лимона. Приготвя се карамелът.

Кайсиева тарта

Бялата захар се слага в тенджерка на среден огън и се добавят няколко капки лимон и половин чаена лъжичка вода. Постоянно се разбърква, докато захарта не се карамелизира до светъл или тъмен карамел – това зависи от предпочитанията.

В готовия карамел се добавя остатъка от сока от лимона. Веднага се излива карамелът в тавата, която е намазана с мазнина или е застлана с хартия за печене. Дори да не покрие добре дъното, по време на печенето на тартата карамелът ще се разтопи.

Върху карамела се нареждат кайсиите с изпъкналата част нагоре. Поръсват се с кафявата захар и с канелата. Маслото се нарязва на парченца и се нарежда върху кайсиите.

Тарта с плодове

Тестото, което е размразено, леко се разточва така, че да е по-голямо от формата за печене. Кайсиите се покриват с тестото така, че да остане част от тестото отстрани. То се подпъхва под плодовете.

Тестото се набожда на няколко места с вилица. Пече се около 30-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато тестото стане златисто, тартата е готова.

Вади се тавата от фурната и се оставя 5 минути. С нож се минава покрай стените на тавата. Обръща се върху голяма чиния и се изчаква 5 минути. Удря се дъното на тавата и тартата пада в чинията. Сервира се топла, с топка сладолед.

Тарта с вишни

Тартата с вишни е много свежа заради леко киселия вкус на плодовете.

Необходими продукти: 200 грама брашно, 80 грама бадеми, 125 грама масло, 100 грама захар, щипка сол, 1 яйце, 3 капки бадемова есенция.

За пудинга: 60 грама захар, 250 милилитра прясно мляко, 50 грама брашно, 1 чаена лъжичка бакпулвер, 1 лимон, 200 грама вишни без костилки.

Начин на приготвяне: Тестото се замесва, като брашното се смесва с омекналото масло, добавят се счуканите бадеми, захарта, яйцето и бадемовата есенция. Всичко се омесва добре, прави се топка и се оставя в хладилник.

В това време се прави пудингът. Настъргва се кората на лимона и се изцежда сокът му. Брашното се смесва с бакпулвера, кората на лимона и след като се разбърка, се добавя сокът от лимона и прясното мляко. Всичко се разбърква добре и се оставя в хладилника.

От охладеното тесто се прави кръг, като за по-лесно се разточва между два листа пергаментова хартия. Разточеното тесто трябва да е малко по-голямо от формата за печене.

Тестото се слага в тавата и се набожда на няколко места с вилица. Пече се 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Тавата се вади и върху тестото се слагат вишните. Заливат се с пудинга и тартата се връща във фурната за 30-35 минути. Вади се от фурната и се оставя да изстине в тавата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest