Тънкости при готвенето на яйца
Intricacies in Boiling Eggs
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при готвенето на яйца

Тънкости при готвенето на яйца

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Варени Яйца
Силиконова яйцеразбивачка Danny Home
Качество без компромис:
Силиконова яйцеразбивачка Danny Home
6.90 лв.
Виж ››

Яйцата са универсален продукт. Всеки от нас ежеседмично ги консумира под всякакви форми. И колкото и да са залегнали те в нашата българска кухня, не всеки знае всички тънкости, що се отнася до приготвянето им.

Варенето. Няма човек, който да не е варил яйца. Често обаче нещата не стават така, както сме си ги представяли. Ето защо.

Често при варене яйцата се напукват. Това е защото не трябва да се варят веднага, след като се извадят от хладилника. Максимата е – студени яйца, сложени в гореща вода, неминуемо ще се напукат. Добре е преди да се сложат да се варят, черупките на яйцата да са старателно измити.

Когато варите яйцата, най-сигурния начин да не ги преварите, е използването на таймер. При дългото варене те губят хранителните си качества, жълтъците почерняват, а белтъците стават като гума. Имайте на предвид, че ако яйцата са много пресни - до 4 дни, трябва да добавете още около 30 секунди към времето за варене.

Яйца

Някои предпочитат яйцата рохки. Те обаче не се препоръчват за консумация от деца, бременни жени, възрастни хора или възстановяващи се след сериозни заболявания. За да получите рохки яйца сложете яйцата в съда, залейте със студена вода и поставете на силен огън. След като заври водата, намалете огъня. Варете:

- 3 мин. - за наистина рохко яйце;

- 4 мин. - за твърд белтък и течен жълтък;

- 5 мин. - за твърд белтък и сварен жълтък с ярко-жълто полутечно петно в сърцевината.

Сандвич с Яйца

Ако ли пък сте любители на твърдо сварени яйца, то ги сложете в съда за варене и залейте със студена вода. Когато водата заври, намалете огъня и варете:

- 6 мин. - за леко течни в средата на жълтъка яйца;

- 8 мин. - за напълно сварени яйца.

Когато свалите яйцата от огъня, е необходимо да се поставят в студена вода. Първоначално се поставят под течаща вода за 1 мин, след което в съд със студена вода, докато не се охладят напълно. Ако яйцата не се охладят бързо, то те ще продължат да се варят и е възможно да се преварят.

Ето още няколко полезни съвета:

Ако варите повече на брой яйца, то ги поставете в метална кошничка или мрежичка. Така ще можете да ги извадите по-лесно и бързо.

Винаги варете яйцата в малък съд. Ако са поставени в голям съд, то след завирането на водата ще се блъскат едно в друго и лесно могат да се напукат. Самото варене се извършва на тих огън, без бурно кипене.

Стремете се да не варите съвсем пресни яйца. Тяхното белене е изключително трудно, тъй като белтъкът залепва по черупката. Най-подходящи за варене са яйца на 3 до 10 дни.

За да се избегне напукване по време на варенето, то е добре във водата да се добавя сол. За да се намали вътрешното налягане на яйцата пък, може да се прободе дъното с игла.

Ето и няколко вкусни рецепти с яйца: бъркани яйца, яйца на очи, пълнени яйца, предястия с яйца, ориз с яйца, яйца по панагюрски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest