Как да си приготвим домашни ньоки?
How to Make Homemade Gnocchi
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим домашни ньоки?

Как да си приготвим домашни ньоки?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Ньоки
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Ньоки, наричани още гночи, са популярна част от изтънчената кухня на италианския север. Великите майстори-кулинари ги приготвят на ръка. У нас те са по-известни като макаронено изделие, което може да се направи на основата на картофи, брашно, грис, смесица от брашно, яйца и сирене, а някъде се слага и галета в състава.

Най-лесните за приготвяне ньоки са от картофи. Ако нямате подходяща машина за паста, то ще ви се наложи да ги приготвите на ръка. По принцип повечето машини от този тип имат приставка за ньоки.

Ето как да си приготвите домашни ньоки:

Измийте картофите, обелете ги и ги сварете в тенджера. Когато се охладят, се минават през преса за картофи. Не се мачкат - така ще станат лепкави и неподходящи за приготвянето на ньоки.

Домашни ньоки

Към полученото добавете брашно, докато сместа придобие вид на тесто. Сместа се посолява.

Полученото тесто се разточва на дълги цилиндрични ивици, които след това се нарязват на парчета с размера на една хапка. Върху всяка хапка с помощта на вилица се оформят ивички. Това е нещо, с което ньоките са известни.

Готовите ньоки се поставят във вряща вода. Готови са, когато изплуват на повърхността на тенджерата - от 3 до 5 минути.

Начините за сервиране на ньоки са различни. У нас най-често се сервират с шунка и в сметанов сос. На Ботуша съществуват най-различни начини за приготвяне на ньоки. Едни от най-популярните са пшеничните ньоки с рикота и спанак, традиционни за областта на Тоскана. Както и домати и босилек - нещо, без което Италия не може.

Гночи

Италианците могат да похапват ньоки като заместител на супата или пастата. Освен приготвени в домашни условия, ньоки се предлагат в магазините пресни, готови за готвене, пакетирани, съхранявани в хладилник или замразени.

В Уругвай, Бразилия и Аржентина пък това ястие се сервира на всяко 29 число от месеца. Там битува вярването, че това носи късмет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest