gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кога да използваме сода и кога - бакпулвер?

Кога да използваме сода и кога - бакпулвер?

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Кога да използваме сода и кога - бакпулвер?
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пречистващ филтър за чешма с LED светлина
15.00 лв.
Виж ››

При приготвянето на питки, погачи, бисквити и кексове, всеки уважаващ себе си кулинар използва мая. В себе си тя съдържа дрожди, които правят тестото меко и бухнало. Когато дойде време обаче да се приготвят сладкиши, всеки прибягва към един от двата химически набухвателя - сода бикарбонат или бакпулвер.

Наименованието бакпулвер идва от немски и означава прах за печене. То се състои от 2:1 сода за хляб и лимонтузу и малко нишесте. Бакпулверът е изключително лесен за приготвяне дори в домашни условия.

За целта към 1 ч.л. сода за хляб се прибавя 1/4 ч.л. лимонтузу и малка щипка нишесте. Някои го предпочитат пред содата за хляб, тъй като лимонтузуто неутрализира миризмата, която понякога остава в сладкишите, ако ползвате само нея.

Поради съдържащото се нишесте, колкото и минимални да са неговите количества, в бакпулвера има присъствие на фосфати, глутен и лактоза. Това би създало проблем на хора с глутенова непоносимост. За целта за тях има безглутенов бакпулвер или другата алтернатива - содата.

Бакпулверът се добавя в сместа накрая, малко преди да се сложи за печене. При приготвянето на мъфини пък то се причислява към сухите съставки.

Кога да използваме сода и кога - бакпулвер?

От него се слага по малко, иначе има риск да не се разбърка добре и тестото да киселее на места. На тестото с добавен бакпулвер не са необходими нито кисело мляко, нито оцет.

Ако решите да използвате сода бикарбонат и рецептата го изисква, то преди това задължително трябва да я "загасите" за кратко. Това става, като нужното количество сода се постави в чаша кисело мляко. Когато спре да „ври”, сместа е готова за добавяне в тестото. Тесто със сода не се нуждае от втасване преди печенето.

И двата набухвателя се поставят накрая, за да започнат да действат едновременно с печенето.

Приготвянето на сладкиши е висш пилотаж в кулинарията. Когато приготвяте някой сладкиш, спазвайте изискванията и всичко до грам, ако искате да получите успешен резултат.

Повечето рецепти позволяват употребата и на сода, и на бакпулвер, така че изборът е индивидуален.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
56
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Пламенова Кристин
Много полезно. Ще знам вече :))
0
0
Добринка Петкова
Предпочитам бакпулвера,но когато нямам и не ми се ходи до магазина,използвам този вариант-лимонтозу+сода
1
0
Ирина Андреева Jolie
Няма грешка в статията,защото освен лимонтузу пише,че има и нишесте,което допълва съотношенивто 2:1 :) Четете внимателно.Аз за сладкиши изпозвам предимно бакпулвер,понякога дори самонабухващо брашно.А сода за питки или в сладкоши,когато фо изисква рецептата.Сега научих,че са сходни и няма проблем ако ми лупсва в момента едната подправка да я заменя с другата :) Благидаря за пореден път за много полезната статия.Вие сте по-добри от всяко кулинарно училище :) Вашите "уроци" се четат с голям интерес :)
3
3
Илияна Димова
Харесвам статията, предпочитам да използвам бакпулвер
1
0
Цветана
Цветана
01.01.2015 10:57
В статията има една грешка, която считам за съществена: За да бъде съотношението в бакпулвера 2:1 (сода за хляб : лимонтузу) трябва към 1 ч.л. сода да се прибави 1/2 ч.л. лимонтузу, а не 1/4 ч.л. както е написано. Статията ми хареса-има важна информация, най-вече за начинаещите домакини.
10
1