Как да си приготвим камбала
How to Prepare Halibut
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си приготвим камбала

Как да си приготвим камбала

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Риба Камбала
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Почитателите на риба най-вероятно знаят какво е камбала. За останалите ще обясним, че това е океанска, морска или речна дънна риба, роднина на калкана, наричана още писия. Среща се най-вече в южните топли води на Атлантическия океан.

Камбала има сочно и крехко месо със съвършено бял цвят. Слави се като една от най-полезните и най-нискокалорични риби изобщо. Това се обуславя от минималното ѝ съдържание на мазнини. Търсенето ѝ е голямо, тъй като се препоръчва в множество диети и хранителни режими. Според новите изследвания, едва 200 г камбала седмично е способна да ви предпази от сърдечно-съдови заболявания.

Решите ли да заложите на камбала, пред вас стои избор от четири различни семейства. Те всички са ядливи. Разликата идва от цвета и разположението на очите им. Най-популярни са кафявите камбали. По-рядко може да попаднете на зелени, сини, червени или оранжеви рибки от този вид.

Камбалата радва с множество ползи. Тя е ценен източник на протеини, по-лесно усвоими, отколкото в каквото и да е друго месо. Витамините от група В, A и Е също са в изобилие, в комбинация с магнезий и фосфор. Именно витамините спомагат превръщането на храната в енергия.

Камбала

За да се насладите на ценните качества на камбалата, най-добре я пригответе на грил, скара, в тиган или на фурна. Най-често срещаните рецепти с нея се приготвят с минимално количество мазнина, тъй като са предопределени за някоя диета. От друга страна е толкова многофункционална, че може да се включи буквално във всяка рецепта, изискваща риба - супи, салати, сандвичи, шишчета.

Както всяка риба, така и камбалата си подхожда с доматен сос и лук. Кореспондира добре, колкото и странно да звучи, с млечни продукти и най-вече – кашкавал.

Камбала не е подходяща за опушване. При мариноване са ѝ нужни само няколко минути. Продължителното мариноване я прави твърде крехка и трудна за обработка.

Най-подходящи подправки за тази риба са сухите. Освен това тя не се нуждае от прекомерно овкусяване. Приготвя се бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest