gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на Асафетида

Кулинарна употреба на Асафетида

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Асафетида
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Асафетида представлява екзотична индийска подправка. Тя е популярна както със своите богати вкусови качества, така с лечебните си свойства. От хилядолетия растението се използва в източната система за лечение на всякакви заболявания - аюрведа.

Асафетида е позната още като храна на боговете, миризлива смола, асант и други. Представлява смола от корените на растението Ferula asafetida. Тя се стрива на прах и се използва като пикантна подправка в кулинарията. Често се предлага в комбинация с пшенично брашно. Така, вкусът ѝ става по-мек.

Подправката се характеризира със силен, неподправен аромат. На вкус наподобява лука и чесъна. Тя обаче не дразни стомаха, което я превръща в достоен техен заместител.

В кулинарията асафетида най-често се използва за подправянето на зеленчукови ястия. Добавя се на всякакви разядки, ориз, предястия и солени тестени изделия, най-вече такива със зеленчукова плънка.

Асафетида има изразен консервиращ ефект, поради което се добавя към всякакви туршии и зимнина.

В Индия подправката е традиционна и се прибавя към почти всяко ястие. Най-често с нея се подправят вегетариански ястия, тъй като тя балансира вкуса на киселите, сладките и лютиви съставки в ястието.

Подправка Асафетида

У нас подправката може да се открие в индийските и арабски хранителни магазини. Използването на подправката освен наслада на сетивата, носи и благоприятно въздействие върху храносмилателната, дихателната и нервна система.

В миналото подправката била използвана като контрацептив и като средство за аборт. Днес приемът на растението от бременни е забранен. Осен това асафетида била използвана и като антидот на опиума.

В народната медицина асафетида се използва като болкоуспокояващо средство. С нея се лекуват състояния на спазми на гладката мускулатура, грипни състояния, бронхити и астма. Билката извежда токсините от организма и подсилва имунната система.

Смята се дори, че подсилва връзката между двете полукълба на мозъка. Запарка от асафетида се дава при паник атаки. Билката се прилага и при истерии и нестабилни нерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest