gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Особености на сръбската кухня

Особености на сръбската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Особености на сръбската кухня
Водоустойчив панер елипса - 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Водоустойчив панер елипса - 25 см
11.50 лв.
Виж ››

Сръбската кухня е сред най-незабравимите, които може да опитате. Тя прелива от месо, подправки и пресни зеленчуци. Рецептите са разнообразни и изключително лесни за приготвяне.

Сръбската кулинарна традиция се е формирала на база на гръцките, турски, български, австрийски и унгарски специалитети. В нея не се пестят нито подправки, нито съставки.

В Сърбия обикновено се използват стари рецепти за готвене, които с добро кулинарно въображение могат да се превърнат в ново измерение на насладата. В миналото там са се хранили само два пъти на ден – обяд и вечеря. Закуската бива въведена през 19 век.

Според сърбите, страната им е родоначалник на редица храни, като желе, боб, колбаси, бренди, сметана, шунка, пушено говеждо месо, конфитюр и други.

Особености на сръбската кухня

Основна храна, която се среща често на трапезата, е почти задължително в комбинация с месо и зеленчуци. Характерни са гювечите, бобът, царевичният хляб, кнедлите с пиле или гъши дроб, салатата, киселото зеле и други.

Особености на сръбската кухня

Националната кухня на Сърбия се характеризира с изключително разнообразие и вкус. Супите, които се приготвят, по традиция са гъсти и леко подкиселени, наричани чорби. Приготвят се от бобови растения, кисело мляко, домати или от риба и зеленчуци.

Особености на сръбската кухня

Когато говорим за Сърбия, първата дума, която изниква в съзнанието ни, е плескавица. В страната са разпространени всякакви ястия от свинско месо и сладководни риби, гювечът, сармите, кебапчетата, джулбастията и други.

Особености на сръбската кухня

Плескавица е традиционно сръбско ястие. Приготвя се от мляно месо изпечено на скара. В Сърбия най-популярна е Лесковашка плескавица - част от традиционната Лесковашка скара.

Това е типично сръбски начин на приготвяне на печени ястия на скара от смляно месо, с леко лютив вкус. Произлиза от района на Поморавието и по-специално - от град Лесковац.

В миналото, месото за лесковашката скара се е кълцало на ръка. Днес много от традиционалистите готвачи предпочитат този начин на обработка на месото. Така ястията стават по-сочни и трудно прегарят.

Друг специалитет в Сърбия, е каймакът. Той се приготвя чрез биене на прясното мляко. Добавя се при приготвянето на много ястия, както и самостоятелно.

Подобно на нашата кулинарна традиция, и в Сърбия се приготвят сладка от плодове. Тестените ястия пък са щрудели или колачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest