Оризов Оцет

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
957162k
Оризов оцет
Луксозна бутилка за зехтин или оцет с тапа - 430 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Луксозна бутилка за зехтин или оцет с тапа - 430 мл
20.00 лв.
Виж ››

Оризов оцет представлява кисела на вкус течност, която се употребява широко в готварството. Оризовият оцет служи за подправянето на различни по вид ястия, но най-вече на свежи салати. Той се приготвя от ферментирал ориз или оризово вино и е особено популярен в Китай, Япония, Корея и Виетнам. В различните страни, освен че се нарича с различни имена, продуктът и изглежда различно.

Характеристика на оризов оцет

Китайският оризов оцет е значително по-силен от този, произвеждан в Япония. Цветът му може да варира, но обикновено е оцветен в червеникаво до кафяво. И китайският, и японският оцет (особено вторият) притежават по-сладък и мек вкус от оцета, произвеждан на Запад и по тази причина не могат да бъдат заместени качествено от него. Китайският оризов оцет се приготвя от huangjiu-тип оризово вино.

Японският ориз оцет е познат като komezu или su. Той е доста мек и приятен. При него съдържанието на оцетна киселина е значително по-ниско. Той се отличава с белезникав до бледожълт цвят. В състава му може да присъстват саке и захар. Този вид оцет се използва за притъпяване на силната миризма на някои видове риба и меса.

Корейският оризов оцет е наричан micho, Ssal sikcho и др. Той е предпочитан от корейците заради наситения аромат и отличният му хранителен състав. Киселата течност се приготвя от специални видове ориз, сред които и кафяв ориз.

Оризовият оцет, приготвян във Виетнам, се нарича dấm gạo или giấm gạo. При виетнамската разновидност присъстват както кисели, така и пикантни нотки.

Видове оризов оцет

Видове Оризов оцет

Познат е така нареченият бял оризов оцет, който представлява бяла или бледожълта течност. Той е със сравнително по-високо съдържание на оцетна киселина спрямо останалите видове китайските оцети, но все пак е с по-мек вкус от оцета, който европейците познават.

Известен и така нареченият черен оризов оцет, който е употребяван в южните предели на Китай. Той се приготвя най-вече от специален сорт ориз, но може в състава му да влизат и компоненти като сорго и просо. Черния ориз се характеризира с по-тъмен цвят и леко опушен аромат.

Има още един вид оризов оцет. Той е червен. По-тъмен е от белия оризов оцет, но пък е по-светъл от черния си еквивалент. Както сами се досещате, той се характеризира с червеникав цвят и специфичен вкус. В него се съдържа гъбата Monascus purpureus, за която се говори, че спомага за освобождаването от лошия холестерол.

История на оризовия оцет

Независимо че оризовият оцет е сред новите продукти в европейската кухня, азиатските от векове си служат с тази кисела субстанция. След като е открит, той се използва най-вече за съхраняване на риба, тъй като местните хора забелязват, че успява да притъпи острата миризма на морските обитатели. В Древността японските лечители са използвали оцета и като лечебно средство против широк набор от болести. С течение на времето той се превръща и средство за овкусяване на салати и свежи продукти.

Избор и съхранение на оризов оцет

Допреди години оризовият оцет не беше особено разпространен у нас, но в последно време и той започна да добива популярност. Днес той може да се намери най-вече в големите хранителни вериги. Разбира се, цената му е по-висока от тази на винения или ябълковия оцет, но пък това се дължи и на високото му качество и екзотика.

При закупуване на продукта винаги проверявайте срока на годност, който трябва да изписан на етикета на бутилката. Проверявайте също така и за името на производителя. Що се отнася до съхранението на оризовия оцет, то не изисква кой знае какви усилия. Достатъчно е да го съхранявате на тъмно и хладно място. Имайте предвид, че след отваряне на бутилката тя трябва да се държи в хладилник.

Готвене с оризов оцет

Суши се прави с Оризов оцет

Както вече стана ясно, оризовият оцет е предпочитан най-вече в азиатската кулинария. Ето по тази причина можете да го приложите успешно във всички рецепти, взаимствани от китайската, японската, корейската и виетнамската кухня. С него се овкусяват най-вече риба и морски деликатеси като раци, октоподи, калмари, миди и др.

Подходящ е за овкусяване както на свежи салати, така и на ястия, при които се изисква термична обработка (най-вече пържене). С него идеално се хармонизира вкусът на зеле, моркови, чушки, царевица, краставици, домати, авокадо, водорасли, картофи, ориз, кълнове, бамбук, гъби. Той се превръща в задължителна съставка при направата на перфектното суши.

Ползи от оризов оцет

Вече векове наред оризовият оцет се използва в борбата с различни болезнени състояния. Днес лечебните свойства на киселата течност са подкрепени от множество изследвания. Така например японски учени доказаха, че оризовият оцет се отразява добре на кръвното налягане.

Ето защо той се препоръчва на хора, които страдат от хипертония и все още не са намерили начин да се справят с високите стойности на своето кръвно налягане. Открита е и още една положителна черта на оцета - става ясно, че той въздейства и върху нивото на глюкозата в човешкия организъм.

Преди около десетина години се установи още, че оризовият оцет има антибактериални свойства и е състояние да унищожи бактерии, отговорни за стомашно-чревни инфекции. Неотдавнашен експеримент пък даде да се разбере, че консумацията на японския оризов оцет повлиява на туморните образувания в черния дроб, като ги смалява. Изследвания показаха също така, че оризовият оцет действа благоприятно и дебелото черво. Специалистите са възхитени от субстанцията и по други причини.

По думите им тя снижава нивата на специфични ензими, които влияят неблагоприятно на клетъчните стени на черния дроб. Благодарение на киселата течност клетките могат да съществуват по-продължително и да извършат своята работа пълноценно. Оризовият оцет е особено полезен за хора, страдащи от диабет, тъй като нормализира стойностите на кръвната захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес