gotvach.bg»Статии»Диети»Най-популярните диети

Най-популярните диети

Популярни диети

Надали съществува жена по света, която поне веднъж през живота си да не се е подлагала на диета – било то лека или такава, изискваща по-сериозна предварителна подготовка. Известни са стотици, дори хиляди диети и начини за отслабване.

Това обаче в никакъв случай не означава, че те са подходящи за вас и ще ви донесат така мечтаното стройно тяло. Днес ще ви запознаем с някои от най-популярните диети, които имат милиони почитателки из цял свят и с времето са се доказали като наистина ефективни в борбата с излишните килограми.

1. Диетата на Дюкан

Диетата на Пиер Дюкан е известна още като Протеиновата диета и е доказвала безспорния си ефект върху много холивудски знаменитости. Тя се разделя на четири етапа – Ударен период, Смесен период, Запазване на теглото и Окончателно стабилизиране на теглото.

Основната идея на тази диета е да се избягват храни, богати на въглехидрати – картофи, ориз, зърнени култури и т.н. През първите два периода е абсолютно забранена тяхната консумация. Общо взето диетата е доста интересна и едно от най-големите ѝ предимства е фактът, че килограмите се свалят още в началото на диетата, а през останалата част се работи за тяхното запазване.

Диета

2. Диета на Аткинс

Диетата на Аткинс използва факта, че консумацията на въглехидратни храни покачва нивото на инсулин. Повишените му стойности карат тялото да складира енергия под формата на мазнини. Ако ограничите до минимум въглехидратите в храната си, тялото ще започне да гори по-ефективно повече мазнини.

3. Зоната

Диета Зоната е друга диета, която има за цел контрол на инсулина, но за разлика от диетата на Аткинс тя не елиминира напълно въглехидратите, макар да могат да се консумират само нерафинирани. Препоръчителното съотношение на основните хранителни вещества е 40% въглехидрати, 30% мазнини, 30% белтъчини.

4. 90-дневната диета

90-дневната диета е може би най-популярната диета, за което естествено си има причина, която се крие във факта, че може да консумирате абсолютно всичко, което пожелаете. Разбира се, както мнозина от вас знаят, основната идея на този хранителен режим е разделното хранене и правилното смесване на храни от различни групи.

В този списък не влизат пържените храни, алкохол и газираните напитки, които не само че са много калорични, но и вредни за здравето. За сметка на това обаче може да консумирате всичко останало – тестени изделия, мазни и сладки храни и т.н. Диетата се разделя на четири дни, които се въртят на ротационен принцип – белтъчен, бобов, въглехидратен и плодов ден + един воден, който се повтаря на всеки 29 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest