Макар и да звучи странно и необичайно, не само месата и зеленчуците подлежат на мариноване. В чуждестранната кухня маринованите яйца са също често срещан специалитет. В зависимост от това с какво са мариновани, те могат да придобият нестандартен цвят, който да придава екзотика на масата и да смайва близките и гостите ни не само с вкуса, но и с вида си. Ето няколко варианта как да приготвите мариновани яйца.
Червени мариновани яйца
Необходими продукти: 10 яйца, 3 глави червено цвекло, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 1 пръчка канела, 4 карамфилчета
Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват и обелват. В отделен съд се слага за 30 минути да ври червеното цвекло заедно с останалите подправки. След като сместа изстине, в нея се пускат яйцата. Оставят се да престоят 3 дни в хладилника, като периодично се разбъркват, за да се оцветят еднакво от всички страни. След това могат да се поднесат на масата, нарязани заедно с пресни зеленчуци, или като добавка към свежа салата.
Жълти мариновани яйца
Необходими продукти: 10 яйца, 3 с. л. куркума, 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол, 3- 4 зърна черен пипер.
Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват и се обелват. В съд се слагат останалите нарязани на ситно продукти и подправките и се варят за около 10 мин. След като сместа изстине, в нея се пускат яйцата и се оставят да престоят поне 3 дни. Така благодарение на куркумата те придобиват по естествен начин жълт цвят, а подправките им придават неповторим екзотичен аромат.
Шарени мариновани яйца
Необходими продукти: 10 яйца, 1 с. л. черен пипер на зърна, 2 с. л. листа от черен чай, 50 г соев сос, 1 с. л. захар, 1 ч. л. сол.
Начин на приготвяне: Яйцата се сваряват, след което леко им се начуква черупката, без да се обелва. Всички останали продукти се слагат в тенджера заедно с яйцата и се оставят да врат за около 30 минути на слаб огън. Яйцата се оставят в придобилата кафеникав цвят течност да престоят едно денонощие. Сервират се самостоятелно, след като са обелени, но не са нарязани.
Още вкусни рецепти с яйца: Яйца по панагюрски, Яйца на очи, Забулени яйца, Спаначена супа с поширани яйца, Бъркани яйца, Омлет.
Коментари