Рибните продукти имат своя специфичен вкус и аромат. Това ги обособява в отделна кулинарна група. Една от най-лесните и обичани части за готвене е рибното филе. То е лесно вкусно, няма кости и дори няма типичния силен аромат, присъщ за останалите рибни продукти.
Може да се приготвя по всякакъв начин - панирано, пържено, печено. На каквото и да заложите, няма да сбъркате.
Леките рецепти с рибно филе са едно добро решение, с което да блеснете при всеки повод. Ето няколко идеи как да си го приготвите:
Рибни филенца с лимон и каперси
Необходими продукти: 3 бр. рибни филета по избор, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 150 мл бяло сухо вино, 150 мл пилешки бульон, сока на 1 лимон, 1/2 лимон, 2 с.л. каперси или 2 кисели краставички, нарязани на ситно, 2 малки люти чушки, 2 с.л. масло, 1 с.л. пресен копър, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Филетата се подсушават добре. Осоляват се и се поръсват с черен пипер. Оставят се за 5 минути да починат.
Маслото и зехтинът се загряват в подходящ тиган. Преди да се поставят в мазнината, рибните филета могат да се овалят в брашно по желание. Пържат се до златисто от двете страни - по 2-3 минути от всяка. Изваждат се в чиния.
Виното се сипва в тиган и се оставя за 1-2 минути да клокне. Прибавят се пилешкият бульон, лимоновият сок, половината лимон и чушките, нарязани на кръгчета. Оставят се да къкрят до редуциране на соса наполовина.
Рибните филета се връщат в тигана. Добавят се каперсите и маслото. Задушават се под капак за 4-5 минути.
Рибата се поднася полята с 2-3 лъжици сос, няколко резена лимон и чушка. Отгоре се поръсва със ситно нарязания копър или магданоз.
Рибно филе в сметанов сос
Необходими продукти: 1 кг филе (хек), 3 глави лук, 2 ч.ч. бяло вино, 40 г краве масло, 1-2 с.л. горчица, няколко стръка накълцан магданоз, ½ л. черен пипер, 1 малка кофичка заквасена сметана, сол
Начин на приготвяне: Филето от риба се накисва за 10-тина минути в 1 ч.ч. вино, сол и черен пипер. Маслото се загрява в тигана и в него се задушава за кратко накълцаният лук. Щом омекне леко, се добавя сметаната. Разбърква се и се добавят горчицата, останалата 1 чаша вино и смлените бадеми. Посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън за около 10 минути. Накрая се подправя с черния пипер.
Филето се поставя в леко намазнена тава за печене. Отгоре се залива със сметановия сос. Пече се около половин час в умерена предварително загряна фурна. Ястието се поднася поръсено с наситнен магданоз и гарнитура от картофи.
Кълбенца от рибени филета
Необходими продукти: 350 г рибни филета, 1 глава лук, 1 жълтък, 125 г бутер или друго маслено тесто, магданоз и/или копър, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Тестото се разстила максимално тънко и се нарязва на максимално фини ивици. Филенцата и лукът се накълцват на ситно. Сместа се овкусява. От нея се оформят малки топки, които се завиват в ивиците тесто. Подреждат се върху хартия за печене и се намазват с разбития с малко вода жълтък. Пекът се в предварително загрята на 190 градуса фурна около 30 минути. Рибните кълбенца се сервират с млечен, чеснов, майонезен или друг сос по избор.
Коментари