Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Хапва ти се крехко рибно филе? Погледни тук

Хапва ти се крехко рибно филе? Погледни тук

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Рибно филе

Рибните продукти имат своя специфичен вкус и аромат. Това ги обособява в отделна кулинарна група. Една от най-лесните и обичани части за готвене е рибното филе. То е лесно вкусно, няма кости и дори няма типичния силен аромат, присъщ за останалите рибни продукти.

Може да се приготвя по всякакъв начин - панирано, пържено, печено. На каквото и да заложите, няма да сбъркате.

Леките рецепти с рибно филе са едно добро решение, с което да блеснете при всеки повод. Ето няколко идеи как да си го приготвите:

Рибни филенца с лимон и каперси

Риба

Необходими продукти: 3 бр. рибни филета по избор, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. масло, 150 мл бяло сухо вино, 150 мл пилешки бульон, сока на 1 лимон, 1/2 лимон, 2 с.л. каперси или 2 кисели краставички, нарязани на ситно, 2 малки люти чушки, 2 с.л. масло, 1 с.л. пресен копър, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Филетата се подсушават добре. Осоляват се и се поръсват с черен пипер. Оставят се за 5 минути да починат.

Маслото и зехтинът се загряват в подходящ тиган. Преди да се поставят в мазнината, рибните филета могат да се овалят в брашно по желание. Пържат се до златисто от двете страни - по 2-3 минути от всяка. Изваждат се в чиния.

Виното се сипва в тиган и се оставя за 1-2 минути да клокне. Прибавят се пилешкият бульон, лимоновият сок, половината лимон и чушките, нарязани на кръгчета. Оставят се да къкрят до редуциране на соса наполовина.

Рибните филета се връщат в тигана. Добавят се каперсите и маслото. Задушават се под капак за 4-5 минути.

Рибата се поднася полята с 2-3 лъжици сос, няколко резена лимон и чушка. Отгоре се поръсва със ситно нарязания копър или магданоз.

Рибно филе в сметанов сос

Рибно филе със сметанов сос

Необходими продукти: 1 кг филе (хек), 3 глави лук, 2 ч.ч. бяло вино, 40 г краве масло, 1-2 с.л. горчица, няколко стръка накълцан магданоз, ½ л. черен пипер, 1 малка кофичка заквасена сметана, сол

Начин на приготвяне: Филето от риба се накисва за 10-тина минути в 1 ч.ч. вино, сол и черен пипер. Маслото се загрява в тигана и в него се задушава за кратко накълцаният лук. Щом омекне леко, се добавя сметаната. Разбърква се и се добавят горчицата, останалата 1 чаша вино и смлените бадеми. Посолява се на вкус и се оставя да къкри на слаб огън за около 10 минути. Накрая се подправя с черния пипер.

Филето се поставя в леко намазнена тава за печене. Отгоре се залива със сметановия сос. Пече се около половин час в умерена предварително загряна фурна. Ястието се поднася поръсено с наситнен магданоз и гарнитура от картофи.

Кълбенца от рибени филета

Необходими продукти: 350 г рибни филета, 1 глава лук, 1 жълтък, 125 г бутер или друго маслено тесто, магданоз и/или копър, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Тестото се разстила максимално тънко и се нарязва на максимално фини ивици. Филенцата и лукът се накълцват на ситно. Сместа се овкусява. От нея се оформят малки топки, които се завиват в ивиците тесто. Подреждат се върху хартия за печене и се намазват с разбития с малко вода жълтък. Пекът се в предварително загрята на 190 градуса фурна около 30 минути. Рибните кълбенца се сервират с млечен, чеснов, майонезен или друг сос по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest