Млечните продукти, както и изварата, са с доказано полезни свойства за всички възрасти. Ако сте решили обаче да спазвате някакъв режим на хранене с цел избягване излишното натрупване на килограми, е добре да се научите как да си приготвяте ястия с диетична извара.
Ето няколко варианта, които биха Ви помогнали в борбата с килограмите и които освен че са лесно изпълними, са и много вкусни:
Извара с плодове и ядки
Необходими продукти: 120 г диетична извара, 20 г орехови ядки, 20 г сметана, 15 г масло, 100 г сладко от ягоди, 15 г мед
Начин на приготвяне: Изварата, маслото и медът се смесват и хубаво се разбъркват. Най-добре е за тази цел да се използва миксер. След като се получи хомогенна смес, към нея се прибавят натрошените или смлени предварително орехови ядки. Всичко се изсипва в купичка или чиния и се гарнира с ягодовото сладко и сметаната.
Суфле от извара
Необходими продукти: 120 г извара, 15 г грис, 10 г масло, 1 яйце, 20 мл плодов сироп по избор, 1 ванилия
Начин на приготвяне: Грисът се смесва с изварата, разбърква се добре и се оставя да престои за 1 час, докато омекне. Белтъкът и жълтъкът на яйцето се отделят и при непрекъснато бъркане се прибавя последователно към изварата жълтъкът, ванилията и белтъка. Тази смес се пече на водна баня и след като суфлето е готово се поднася полято с плодовия сироп.
3. Крем от извара
Необходими продукти: 120 г извара, 100 г захар, 20 г какао, 1 жълтък, 15 г масло, 1 ванилия, 40 г плодов сироп, 60 г сметана
Начин на приготвяне: Маслото и захарта се смесват и се разбиват с миксер. Към тях при непрекъснато разбъркване се добавят какаото, жълтъкът, ванилията и предварително пасираната извара. Тази смес се сипва с купа, оставя се в хладилника, за да се охлади и се поднася полята със сметана и плодов сироп.
Кнедли от извара
Необходими продукти: 170 г извара, 25 г брашно, 1/2 яйце, 20 г пудра захар, 15 г масло
Начин на приготвяне: Изварата, брашното, захарта и яйцето се разбиват с миксер и от тях се замесва тесто. От него се оформят малки топки, които се пускат във вряща вода и се варят, докато започнат да изплуват на повърхността. Отцеждат се и се поднасят поляти с масло.
Коментари