Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим Кимчи

Как да си приготвим Кимчи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Съдържание:

Кимчи

За корейците храната, освен средство за оцеляване, е "ки"- определение за енергия, виталност и национална идентичност. Тя е изключително разнообразна, пъстра и ярка и не може да бъде описана само с една дума. Характерни вкусове са лютивото и горещото.

На една типична корейска трапеза ще откриете супа, купичка с ориз, тофу, зеленчуци, ястие от риба или месо и задължително - "кимчи".

Корея има цялостна стратегия за популяризиране на традиционната си кухня в световен мащаб. Много усилия се влагат в разработването на единен кулинарен модел, който да обобщи есенцията на хилядолетните традиции. Типичен пример за подобен събирателен образ, е именно "кимчи" - лютата червена туршия от ситно нарязано на ленти китайско зеле.

Корейците смятат "кимчи" за "единството на ин и ян" и "хармонията между човека и небето". Този деликатес, въплътил хилядолетната мъдрост на нацията, присъства на масата при всяко хранене. Смята се, че "кимчи" е изключително полезна за здравето, особено през зимата, когато повишава имунитета и предпазва от вирусни заболявания, дава енергия. Традицията повелява "кимчи" да се приготвя само от жени.

Кимчи

Корейско Кимчи

Необходими продукти: 1.2 мг китайско зеле, 50-150 г японска ряпа, 3-5 скилидки чесън, 5-10 г джинджифил, 10-30 г лют червен пипер, 1-2 моркова, 1 лук или праз лук, 50-100 г целина по желание, корейски рибен сос по желание, 50 г сол, 25 г захар.

Начин на приготвяне: Зелето се нарязва на широки ленти, по 3-5 см всяка. Слага се в купа, поръсва се обилно със сол и се затиска с чиния. Оставя се така за 6 часа, след което се обръща и се затиска за още 6 часа.

Отделената вода от зелето се запазва. Ряпата и морковът се настъргват на ситно. Целината и лукът се режат на дребно, джинджифилът се настъргва, а чесънът се пресова. Всички продукти се смесват и се подправят с лютия пипер, солта, захарта и рибния сос (по желание). Добавя се и водата от зелето.

Омекналото зеле се измива добре под течаща вода и се отцежда. Смесва се с подправките и се нарежда в буркани. Покрива се изцяло с течност. Бурканите се затварят и се оставят за 1-2 дни на стайна температура, след което се прибират в хладилник. Там "кимчи" може да се съхранява до 2 седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest