Игликата, известна и като Примула, е едно от най-нежните и красиви дребни цветчета, които можете да срещнете както култивирани, така и диворастящи. Заедно с кокичетата и минзухарите, игликите са предвестник на настъпващата пролет, макар че можете да ги мернете като цветни петна дори и сред последните снегове.
Има най-разнообразни видове иглики, като може би характерното за всички тях са красивите им цветове, вариращи от лилаво, розово, жълто, бяло и какви ли още не шарки.
Това, което малцина знаят обаче, е, че освен просто за красота и естетика от игликите човек може да си направи най-разнообразни алкохолни напитки, които със сигурност биха впечатлили Вашите гости и с които буквално ще оберете точките. Ето 3 варианта:
Шартрьоз с иглика
Необходими продукти: 2 л водка, 5 г счукано семе от иглика, 710 г захар, 100 г сухи листа от пелин, 100 г сухи листа от мента, 15 г счукани ядки от праскови
Начин на приготвяне: Стритите листа от пелин се слагат във водката и всичко се изсипва в достатъчно голям съд, който да може да бъде захлупен. След 10 дни към тази течност се добавят семената от иглика и ментовите листа, а след още 10 и ядките от праскови. Тази течност се прецежда, към нея се добавя захарта, разбърква се докато се разтопи и отново се прецежда Така полученият шартрьоз се налива в сухи бутилки, които се затварят.
Ликьор от иглика
Необходими продукти: 1 л водка, 250 г цветове от иглика, 1 кг захар, 1 л вода
Начин на приготвяне: Захарта се кипва във водата и се вари, докато течността се преполови. През това време сложете цветовете от иглика да се накиснат във вода за около 30 мин. Прибавете ги към захарния сироп заедно с водката. Разбъркайте добре и изсипете така приготвеният ликьор в сухи бутилки и ги затворете.
Вино от иглика
Необходими продукти: 200 г цвят от иглика, 1 л бяло вино
Начин на приготвяне: В празна стъклена бутилка се добавя цветът на игликата и се залива с виното. Съдът се затваря, оставя на слънце за около 15 дни. След това се прецежда, сипва се отново в бутилка и се затваря.
Коментари