Салата Фризе е от семейството на зелените салати и отскоро може да се открие и на нашия пазар. Все по-често се среща в различни рецепти за гурме салати.
Рецептата, която ви предлагаме тук, може да се изпълни с всички видове зелени салати. Може да добавите или да замените салатата Фризе с рукола, полска или бейби салата.
В тази рецепта основно правило е яйцата да останат рохки, а беконът да не е пресушен. В идеалната салата трябва да се постигне баланс между киселото, пикантното и соленото.
Салатата се подправя с малдонска сол, която също може да се открие на нашия пазар от сравнително скоро. Тя може да се замени с морска или каменна, като условието е количеството ѝ да се редуцира наполовина.
За отличен вкус трябва картофите да се овкусят докато са още топли.
Салата Фризе с яйца, бекон и крутони
Необходими продукти:
За салатата: 5-6 листа салата Фризе, 1/2 връзка магданоз, 4 средно големи пресни картофа, 130 г бекон, 4 яйца, няколко листа спанак, прясно смлян черен пипер
За крутоните: 3 с.л. зехтин, 1 голяма скилидка чесън, 150 г хляб, нарязан на по-едри кубчета
За дресинга: 4 ч.л. червен винен оцет, 1 1/2 ч.л. дижонска горчица, 5 с.л. зехтин, 1 с.л. вода, 1 голяма скилидка чесън, 1/2 ч.л. малдонска сол
Начин на приготвяне: Магданозът се нарязва на ситно. Картофите се заливат цели със студена вода. Слагат се да заврят, като се поръсват с малко сол. Варят се 25 минути, след което се отцеждат се и се нарязват на едри парчета.
Яйцата се сваряват за 4 минути, за да станат рохки. Максималното време за варене е 5 минути. Веднага след това се вадят и се поставят под течаща студена вода. Когато изстинат напълно, се обелват и се оставят настрана.
Крутоните и беконът се приготвят докато се варят картофите. Зехтинът се загрява и в него се пуска смачканата скилидка чесън. Когато придобие светлокафяв цвят, се вади и в тигана се изсипват кубчетата хляб. Пържат се 5-6 минути при непрестанно бъркане, докато се зачервят от всички страни. Готовите крутони се вадят и се оставят настрана.
В същия тиган се запържва и беконът, нарязан на дълги ленти. Бърка се периодично и ако започне да изсъхва, се добавят 1-2 с.л. вода. Готви се докато течността се изпари.
Листата маруля Фризе се накъсват и се слагат в голяма купа заедно със спанака и магданоза. Добавят се сварените картофите, беконът и крутоните. Салатата се залива с част от дресинга и се овкусява с малко черен пипер. Разбърква се внимателно и ако има нужда, се добавя още дресинг. Всяка порция се сервира декорирана с по едно яйце.
Коментари