Тънкости при готвенето с бутер тесто
Specifičnosti kod spremanja sa lisnatim testom
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при готвенето с бутер тесто

Тънкости при готвенето с бутер тесто

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Бутер тесто
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

При готвенето с бутер тесто трябва да се знаят някои тънкости, за да бъдат готовите ястия винаги не само вкусни, но и с добър външен вид. Ако се спазват стриктно, те ще помогнат на домакинята да се представи добре и пред семейството, и пред гостите.

Замразеното бутер тесто се размразява най-добре в хладилника, а не на стайна температура. Ако го оставите на стайна температура, то може да омекне прекалено много, а повторното замразяване ще развали и вида и качествата му.

Когато вече не е твърдо и може да се обработва, бутер тестото се вади от хладилника и се разрязва с много остър нож. Ако не се използва остър нож, вместо да се среже добре, бутер тестото се разтяга и може да се накъса, от което ще пострада видът на ястията.

Не е добре бутер тестото да се премесва отново. Разточването му също не е наложително, освен ако изрично не е споменато в рецептата, че трябва да се разточи, но дори в такива случаи това се прави съвсем малко, за да не се разкъса тестото.

Пица с бутер тесто

Когато в бутер тестото се слага плънка със съдържание на някакъв вид течност, е добре тестото да се запече леко и тогава да се сложи плънката, след което отново да се запече. В противен случай течността ще размекне тестото и то няма да се изпече добре.

Бутер тестото се пече само в предварително загрята на 200 градуса фурна. Ако се сложи в студена фурна и тогава започне нагряването й, тестото не се надига и не може да стане златисто.

За да залепите краищата на бутер тесто един с друг, те се мажат с вода и се притискат много силно, за да не се разлепят по време на печенето.

Когато бутер тестото се слага в тава, за да се пече, тавата не се намазва предварително с мазнина. Тя може леко да се напръска със студена вода или да се покрие с хартия за печене, за да не залепва тестото по време на печенето.

За да са красиви ястията от бутер тесто, преди да се пече, то се намазва с разбито яйце или с разбит жълтък с малко вода.

Печените изделия от бутер тесто не се замразяват, защото губят както формата си, така и вкусовите си качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest