gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо трябва да хапвате черен дроб редовно?

Защо трябва да хапвате черен дроб редовно?

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
1276k
Черен дроб
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Черният дроб на бозайниците, домашни кокошки и патици и някои видове риба се консумира като храна. Говежди, агнешки, телешки, пилешки и гъши дроб се използват като източник на храна. У нас и доста други страни се консумира и свински дроб.

Черен дроб се продава навсякъде в месарници и супермаркети. Пържен, във фурна, сварен, черният дроб се приготвя и заедно с друга карантия като бъбреци. В Близкия Изток широко се консумира дроб, приготвен с най-различни подправки, с лук или зеленчуци. В някои страни на Близкия Изток дори се произвеждат колбаси от дроб, например суджук.

Дробът е богат източник на протеини, желязо, мед и витамин А. Освен това съдържа още цинк, магнезий, витамини D и Е, рибофлавин, тиамин, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, витамин В12, пантотенова киселина, фосфор и селен.

Хранителната стойност на дроба е доста висока и ефективна. Поради това оказва значителна полза върху човешкото здраве. Черният дроб набавя голяма част от протеините, нужни на тялото, и представлява източник на витамин А в организма. С помощта на рибофлавин, който съдържа, предпазва кожата.

Черният дроб е богат на много витамини, които са полезни за белите дробове и за поддържането на регенерацията на клетките.

Пържен дроб

Черния дроб намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, укрепва имунната система, регулира обмяната на веществата, намалява риска от инфаркт и инсулт, регулира холестерола.

Много добър източник е на селен, поддържа здравето на кръвните клетки и предотвратява образуването на анемия, поддържа нервната система и здравето на мозъка.

Консумиран в нормални количества, дробът е извор на здраве и живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest